LGBT

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s LGBTIQ)
Skoči na: orijentacija, traži

LGBT (ili GLBT) je akronim koji se odnosi na kolektivnost lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba. U upotrebi od 1990-ih, termin LGBT je adaptacija prvobitnog akronima LGB koji je započeo zamjenjivati frazu gej zajednica, za koji su mnogi unutar LGBT zajednice mislili da ne uključuje sve one na koje se odnosi. U modernoj upotrebi termin LGBT se odnosi na različitost seksualnosti i kulture na osnovi rodnog identiteta, te se ponekad koristi kako bi opisao bilo koga tko nije heteroseksualan umjesto da bi opisao samo lezbijke, gay muškarce, biseksualne te transrodne/transseksualne osobe. Ovaj termin je usvojila većina LGBT društvenih centara i LGBT medija u većini zemalja engleskog govornog područja.

Inačice[uredi VE | uredi]

LGBTIQ je kratica koju su standardizirala i usvojila većina aktivističkih skupina. Imenom je pokreta, kulture, teorije, politike i aktivizma u Hrvatskoj i susjednim zemljama od 2003. godine.

U Hrvatskoj se do 2002. godine rabilo kraticu LGBTT, odnosno LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, transeksualne osobe), koji se i dan danas često koristi.

U Sjedinjenim državama LGBTIQ se uglavnom piše GLBT(IQ), no danas se u svijetu kombinacije počenih slova rastežu sve do "FLGBTTTIQQUA", koji se kao takav rijetko rabi - odnosno radi se o različitim kraticama koji sadrže ova slova: Fetish, Lesbian, gay, bisexual, transgender, transexual, two-spirited - koji se nekada piše i ts, unsure, asexual, (straight) allies, intersexual, queer, questioning (youth). Two spirited je izraz kojim američko domorodačko stanovništvo naziva transeksualne osobe, no često ga uzimaju homoseksualne i biseksualne osobe radi samoidentificiranja.

Kraticu LGBTIQ zapravo se može shvatiti kao koaliciju identiteta i politikâ; od queera, queer-feminizma, lezbijskog (feminističkog), preko gej (liberalističkog) do ostalih konfliktnih i nekonformističkih političkih ideja.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: LGBT