Mržnja (1995.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s La Haine)
Mržnja
Naslov izvornika
La Haine
RedateljMathieu Kassovitz
ScenaristMathieu Kassovitz
Glavne ulogeVincent Cassel
Hubert Koundé
Saïd Taghmaoui
GlazbaAssassin
DistributerCanal+
Godina izdanja1995.
Trajanje96 min.
Država Francuska
Jezikfrancuski
Proračun€2,300,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Mržnja (fra. La Haine) je crno-bijeli film francuskog redatelja Mathieua Kassovitza iz 1995. godine.

Prikazuje dan u životu trojice besposlenih mladića iz siromašnog pariškog predgrađa koji se dosađuju i upadaju u probleme s policijom u vrijeme kada njihovu sredinu potresaju nasilni sukobi zbog ubojstva mladog Arapa od strane policajca. Glavne teme filma su problemi besperspektivne mladeži odrasle u lošim uvjetima, rasizam u francuskom društvu i policijsko nasilje. Kassovitz je inspiraciju pronašao u stvarnom slučaju nepotrebnog ubojstva mladog imigranta od strane policajca.

Film je bio komercijalno uspješan i hvaljen od strane kritičara. Dobio je francusku nacionalnu nagradu Cesar za najbolji film, a 28-godišnji Kassovitz je nagrađen kao najbolji redatelj u Cannesu 1996. Hvaljeni su i nastupi trojice glavnih glumaca, posebno Cassela kojega je uloga proslavila i osigurala mu uspješnu daljnju karijeru. Osim toga, film je potaknuo i brojne diskusije u francuskoj javnosti oko problema koje opisuje, a tadašnji premijer Alain Juppe organizirao je posebno prikazivanje za članove svoje vlade. Međutim, bilo je i negativnih reakcija vezanih uz autentičnost i autorove osobne stavove spram urbane supkulture koju prikazuje.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Said (Saïd Taghmaoui), Vinz (Vincent Cassel) i Hubert (Hubert Koundé) su trojica besposlenih prijatelja iz pariškog predgrađa. Vrijeme im prolazi u ubijanju dosade dok prate vijesti o zdravstvenom stanju svojeg poznanika Abdela koji je hospitaliziran nakon što ga je policija okrutno pretukla. Vinz je posebno bijesan zbog toga, a jer je za vrijeme nemira koji su prethodili pronašao izgubljeni policijski pištolj, planira se sam obračunati s policijom. Hubert je razumniji i s negodovanjem gleda na impulzivno ponašanje prijatelja. Prateći Saida u grad, gdje posjećuje dilera droge koji mu duguje novac, uhićeni su zbog stvaranja nereda u zgradi. Vinz uspijeva pobjeći dok Hubert i Said postaju žrtve policijskog iživljavanja.

Budući da ne stižu na posljednji vlak za predgrađe, prisiljeni su provesti noć u centru grada gdje se ne uklapaju: prave nered i dosađuju posjetiteljima na izložbi, pokušavaju ukrasti automobil i provode vrijeme u trgovačkom centru. Usput saznaju da je Abdel preminuo u bolnici. Vinza to dodatno razbjesni, no prilikom sukoba s bandom skinheada kojima zaprijeti pištoljem ipak odlučuje da neće nikoga upucati. Nakon toga pištolj predaje Hubertu i odlaze kući. No na rastanku ih susreću dvojica policajaca i bez razloga napadnu; Vinz pogine kada slučajno opali pištolj kojega je policajac uperio u njega. Hubert na to poteže svoj pištolj te on i policajac drže jedan drugog na nišanu. Film završava nejasno: kamera prelazi u pozadinu na užasnutog Saida koji zatvara oči i čuje pucanj.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Na početku Vinz pred zrcalom oponaša govor Travisa Bicklea iz filma Taksist.
  • Skinheada kojemu prijete pištoljem glumi Mathieu Kassovitz, režiser filma.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]