Lada Kaštelan

Izvor: Wikipedija

Lada Kaštelan (Zagreb, 1961.), hrvatska dramatičarka i dramaturginja. Članica suradnica HAZU od 2016. godine.[1] Iako joj je prva objavljena knjiga zapravo pjesnička zbirka, Hrana za ptice, 1978., Kaštelanova je danas prvenstveno spisateljica dramskih tekstova, televizijskih i filmskih scenarija.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je 1961. u Zagrebu, gdje je 1979. maturirala u Klasičnoj gimnaziji te je 1983. diplomirala klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu, a 1984. dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Još za vrijeme studija počela je dramaturški surađivati na predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a u razdoblju 1987. – 2007. bila je zaposlena kao dramaturginja Drame u tom kazalištu. Godine 2001. počela je na Akademiji dramske umjetnosti izvoditi kolegij Dramsko pismo, a od 2007. zaposlena je u toj ustanovi. U književnosti se javila zbirkom pjesama Hrana za ptice (1978.), nakon koje se posvetila dramskom pismu kao autorica, dramaturginja i prevoditeljica. Njezin prvijenac A tek se vjenčali praizveden je godine 1980. Slijedile su iznimno cijenjene obiteljske drame Adagio (1987.) i Posljednja karika (1994.), s odnosom majke i kćeri u žarištu, Giga i njezini (1997.), prema Begovićevu romanu, te primjerna ženska drama Prije sna (2005.). Autorica je niza filmskih i televizijskih scenarija, a posebno su zapaženi njezini prijevodi i adaptacije grčkih tragedija: Helena Alkestida, Feničanke, Trilogija o Agamemnonu i druge[1]

Iako se izrijekom distancira od feminističkoga pokreta, život žene i ženska psiha njezina su primarna preokupacija.

Praizvedbe[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Scenariji za dugometražne filmove[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b HAZU Novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti str. 20-21 (pristupljeno 9. travnja 2020.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (http://info.hazu.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.