Lajos Kossuth

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Lajos Kossuth de Kossuth et Udvard (Monok, 19. rujna 1802. - Torino, 20. ožujka 1894.) mađarski političar, pravnik i vršitelj dužnosti predsjednika Mađarske za vrijeme Revolucije 1848. i 1849. godine.

Lajos Kossuth

Djelovanje[uredi VE | uredi]

Mason Kossuth mađarski nacionalist i velikomađar te je poput svih onih koji su bili na putu ostvarenja Velike Mađarske bio je protivnik Hrvatske i Hrvata, ali i drugih naroda u Kraljevini Ugarskoj (Slovaka, Rumunja...). Mađarski pokret koji je Kossuth predvodio zalagao se za Ugarsku koja bi se prostirala "od Jadrana do Karpata" i bila homogena, ne priznajući autonomni položaj Hrvatskoj koji je Hrvatska imala kroz stoljeća zajedničke države. To velikomađarsko nastojanje osobito se vidjelo u ugarskom novodonesenom zakonu po kojem se mađarski jezik obvezatno uči u svim školama; Kossuth je čak poricao hrvatsko ime i narodnost.[1] Nakon propadanja revolucije u Mađarskoj 1849. godine, pobjegao je prvo u Osmansko Carstvo, a potom u Sjedinjene Američke Države.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Bio je slovačkog podrijetla.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Lajos Kossuth.

Vrela[uredi VE | uredi]

  1. Dragovoljac.com Ban Josip Jelačić, II dio, autor Dominik Deman, 21. svibnja 2010.


Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Lajos Kossuth koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.