Lajos Kossuth

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Lajos Kossuth

Lajos Kossuth de Kossuth et Udvard (Monok, 19. rujna 1802. - Torino, 20. ožujka 1894.) mađarski političar, pravnik i vršitelj dužnosti predsjednika Mađarske za vrijeme Revolucije 1848. i 1849. godine.

Nije baš mario za hrvatski narod i hrvatsku državnost; otvoreno je govorio "da ne vidi Hrvatsku na zemljovidu".[1]

Mason Kossuth je bio s liberalima i ultramađarski orijentirani protivnik Hrvatske i Hrvata, ali i drugih naroda u Kraljevini Ugarskoj (Slovaka, Rumunja...). Madžarski pokret koji je Kossuth predvodio zalagao se za Ugarsku koja bi se prostirala "od Jadrana do Karpata" i bila homogena, ne priznajući autonomni položaj Hrvatskoj koji je Hrvatska imala kroz stoljeća zajedničke države. To velikomađarsko nastojanje osobito se vidilo u ugarskom novodonesenom zakonu po kojem se madžarski jezik obvezatno uči u svim školama; Kossuth je čak poricao hrvatsko ime i narodnost.[2]

Kossuthov protivnik je bio hrvatski ban Josip Jelačić koji u mađarskoj javnosti ostao sve do marksističke historiografije »negativac« i najomraženiji Hrvat te simbol neprijatelja Mađara.[nedostaje izvor]

Povijesne činjenice[uredi VE | uredi]

Ugarski sabor nije priznao novog vladara te je rat nastavljen. U prvim je mjesecima 1849. godine carska vojska uspjela osvojiti Budim, dok se ugarska vlada predvođena Lajosom Kossuthom povukla na istok, u Debrecen. Činilo se da je rat završen, pa je Franjo Josip 4. ožujka 1849. godine proglasio novi ustav za cijelu Monarhiju.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Bio je slovačkog podrijetla.

Privatni život[uredi VE | uredi]

U kasnim godinama svog života, 1849. godine, je pobjegao u Osmansko Carstvo, a potom u Sjedinjene Američke Države.U bjegu su mu pomogli ruski vojnici.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hrvatski sabor 1848.
  2. Dragovoljac.com Ban Josip Jelačić, II dio, autor Dominik Deman, 21. svibnja 2010.


Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Lajos Kossuth koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.