Lakotah

Izvor: Wikipedija
Lakotah

Lakotah je samoproglašena, nepriznata država u granicama SAD-a čiji teritorij pokriva nekoliko tisuća milja unutar saveznih država Nebraske, Wyominga, Montane, Sjeverne i Južne Dakote.

Proglašenje neovisnosti bila je inicijativa skupine američkih Lakota Indijanaca poznatih pod imenom The Lakotah Freedom Delegation, koju predvode Russel Means (Oyate Wacinyapin) i Duane Martin (Canupa Gluha Mani). U pismu upućenom State Departmentu (17. prosinca 2007. godine) proglašavaju sve potpisane ugovore sa SAD-om nevažećima, a razlog je tome nepoštivanje niti jednoga od potpisanih u zadnjih 150 godina sa strane SAD-a. Također ističu da neće više priznavati plemenske upravitelje i predsjednike postavljene tamo sa strane Bureau-a of Indian Affairs.

Proglašene granice države Lakotah se podudaraju s onima utvrđenima 1851. godine u ugovoru kod Fort Laramia. Radi se o najsiromašnijim predjelima SAD-a. Skupina navodi da unutar rezervata vlada kolonijalni apartheid i da je u 150 godina SAD-ove administracije u rezervatima došlo do masovne nezaposlenosti, siromaštva i bolesti.

Vlada novoproglašene republike obećava da će se zauzeti za rješavanje ovih problema kao i obnove Lakota tradicije i jezika koji su u izumiranju. U planu je osnivanje vlastite energetske tvrtke za proizvodnju solarne energije i energije vjetra a razmatra se i mogućnost uzgoja šećerne repe za proizvodnju biogoriva. Državljanstvo je dostupno svim pripadnicima Lakota naroda i svakom stanovniku koji živi na tom teritoriju. Vlada je privremeno smještene u Pine Ridge rezervatu u Južnoj Dakoti.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]