Lalita Sahasranama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Lalita Sahasranama (Lalitāsahasranāma; Sahasranama = „tisuću imena”) dio je hinduističkog spisa zvanog Brahmanda Purana. Ovaj tekst smatraju posebno svetim hinduisti koji su štovatelji božice Lalite[1] (Lalita Devi; lalita = „ona koja igra”, devi = „božica”), koja je oblik vrhovne božice Šakti ili Božanske Majke, Durge. Božica Parvati je također oblik Lalite, kao i Adi Parashakti. One su povezane s božicom imena Tripura Sundari, koja je družica velikog boga Šive.

Šaktizam[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Šaktizam
Ovaj tekst slavi Veliku božicu, spominjući njezina mnoga imena u himnama (stotre). Tekst počinje tako što božicu naziva sljedećim imenima:

  • Shri Mata — „štovana majka”
  • Shri Maharajni — „štovana carica”
  • Shrimat Simhasaneshwari — „božica na najvišem prijestolju”[2]
Kip božice Durge

Tekst je smatran dijalogom između mudraca Agastye i Hayagrive (avatar velikog boga Višnua), a u Indiji se najviše koristi tijekom štovanja Durge, Parvati, Kali, Lakšmi i Sarasvati. Ovaj tekst, kao i himna Devi Sukta, vrlo su važni u sekti hinduizma zvanoj šaktizam.

Opis[uredi VE | uredi]

U tekstu, Velika božica je opisana kao iznimno lijepo biće duge, guste crne kose, koja miriše na cvjetove Magnolije champace. Svi njezini fizički atributi opisani su savršenima – opisuje se ljepota nosa, ušiju, obraza i „bijelih zubi”. Nitko ne može prestati gledati u nju jer joj je osmijeh toliko lijep.

Nakon opisa Božice, tekst spominje da su ju bogovi zamolili da uništi asuru („demon”) zvanog Bhandasura, a nakon što je u tome uspjela, cijeli svemir ju je slavio.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori i bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Dalal, Roshen (2010). The Religions of India: A Concise Guide to Nine Major Faiths, Penguin Books India ISBN 978-0-14-341517-6
  2. Venkatasubramanian, Krishnaswamy (1999). The Spectrum: festschrift, essays in honor of Dr. K. Venkatasubramanian, Variant Communications

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]