Laminarno strujanje

Izvor: Wikipedija
Na objekt koji se giba kroz plin ili tekućinu djeluje sila čiji je smjer suprotan smjeru gibanja. Terminalna brzina je ona pri kojoj se sila otpora izjednači sa silom koja pogoni objekt. Na slici je sfera u Stokesovom toku, s vrlo niskim Reynoldsovim brojem.

Laminarno strujanje je mirno, jednolično strujanje fluida (kapljevina i plinova) u paralelnim slojevima s malim miješanjem među njima, bez turbulencija.

To je prirodan tok zračne struje strujanja. Pojavljuje se kada fluid (voda ili zrak) teče paralelnim slojevima, bez poremećaja između slojeva. U dinamici fluida, laminarni tok je režim toka karakteriziran visokim momentom difuzije i niskim momentom konvekcije.

Suprotni pojam laminarnom strujanju je turbulentno strujanje. U ostalim uvjetima laminarni tok je "glatki režim", dok je turbulentno strujanje "grubi režim".

Bezdimenzijski Reynoldsov broj (Re) je važan parametar u jednadžbi kojeg opisuju protočni uvjeti od malih brojeva koji su karakteristični za laminarno strujanje dok veći brojevi su karakteristični za turbulentno strujanje.

U slučaju stacionarnog toka kroz cijev s kružnim poprečnim presjekom, Reynoldsove brojeve manje od 2300 se općenito smatraju laminarnim [1]. Međutim, Reynoldsove brojeve za koje će laminarni tok postati turbulentni ovise o geometriji protoka. Kada je Reynoldsov broj manji od 10, vrijedi Stokesova jednadžba. To se događa u strujanju vode s međuzrnskom poroznošću tj. zbog procjeđivanja. Ovo je ekstremni slučaj gdje su sile od trenja puno veće od inercijskih sila.

Na primjer, uzmimo protok zraka preko krila aviona. Rubni sloj je veoma tanki sloj od zraka koji leži iznad površine krila (i sve ostale površine aviona). Budući da zrak ima viskoznost, ovaj tanki sloj zraka se pridržava uz površinu aviona. Kako se krilo giba kroz zrak, rubni sloj iz početka glatko teče preko aeroprofila. Ovdje se tok naziva laminar, a rubni sloj je laminaran.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Laminarno strujanje koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.