Laokontova skupina

Izvor: Wikipedija
Laocoon and His Sons.jpg
Laokontova skupina
Hagesandr, Polidor i
Atanador s Roda
, oko 25. pr. Kr.
mramor, 1,84 m
Vatikanski muzeji, Rim
Portal: Likovna umjetnost

Laokontova skupina je jedna od rijetkih primjera zrelog helenističkog baroka helenističke skulpture u grupi koja predstavlja Trojanskog svećenika Laokonta i njegova dva sina u trenutku dok se bore s Posejdonovom morskom zmijom jer je prorok prorekao tragičan kraj Troje ako Trojanci u grad puste Trojanskog konja.

Cik-cak pokreti i napetost ljudskih tijela je uokvirena zmijom koja se uvija oko njih. Skulptura u pokretu je u duhu helenističkog ukusa s nasilnim prikazima. Premda nevjerojatnog majstorstva izrade, kompozicija ove slobodno stojeće skupine je piramidalna i napravljena za gledanje iz jedne točke. Razlog tomu je mjesto gdje je skulptura prvotno trebala biti postavljena (vjerojatno eksedra u zidu).

Smrt Laokonta i njegova sina u zagrljaju zmije prikazali su umjetnici bogatstvom pokreta bez izrazite reljefne dubine; takva suzdržanost odgovarala je augostovskom idealu. Tako je i spašavanje drugog Laokontovog sina više naznačeno njegovim stavom nego radnjama.

Detalj skulpture s portretom Laokonta.

Kao autore Plinije Stariji navodi Hagesandra, Polidora i Atanadora s Roda. Oni su pripadali umjetničkoj obitelji koja je generacijama bila umjetnički plodna.

Laokontova smrt i razaranje Troje važni su događaji u mitskoj priči o osnivanju Rima, pa ih i Vergilije opisuje u Eneidi koja je nastala nekako u isto vrijeme kao i ova skulptura.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Laokontova skupina