Laplatanski riječni dupin

Izvor: Wikipedija
Laplatanski riječni dupin
Usporedba veličine Laplatanskog riječnog delfina i čovjeka
Usporedba veličine Laplatanskog riječnog delfina i čovjeka
Status zaštite
Status iucn2.3 VU hr.svg

Status zaštite: Osjetljivi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Podrazred: Eutheria
Red: Cetacea
Podred: Odontoceti
Porodica: Pontoporiidae
Gray, 1870.
Rod: Pontoporia
Vrsta: P. blainvillei
Dvojno ime
Pontoporia blainvillei
Gervais i d'Orbigny, 1844.
Raspon
Rasprostranjenost Laplatanskog riječnog dupina
Rasprostranjenost Laplatanskog riječnog dupina

Laplatanski riječni dupin (lat. Pontoporia blainvillei) je jedina vrsta porodice Pontoporiidae. To je najmanji od svih riječnih dupina a ujedno i najmanji kit uopće.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Dužinom od 150 cm i težinom od oko 50 kg ovaj dupin je prilično nježno građen. Boja tijela mu je siva. Kao i kod svih riječnih dupina, i njegova je njuška izraženo odvojena od siluete glave. Ekstremno je duga i blago savijena prema dole. Ona je oko 15% ukupne dužine tijela.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Iako je uvršten u skupinu riječnih dupina ovaj dupin uglavnom živi u moru. Ljeti ulazi u deltu Rio de la Plate, a zimi se kreće duž obale Atlantika. Uzvodno ne ulazi dublje u rijeku od njene delte. Da je svrstan u skupinu riječnih dupina posljedica je prije svega povijesnih razloga. U međuvremenu taj takson više ne postoji.

Način života[uredi | uredi kôd]

Ova vrsta dupina se hrani ribama, lignjama i rakovima. Dijelom lovi na način da njuškom "ruje" po mulju na dnu i istjeruje iz njega potencijalnu lovinu. Kao samotnjak, izbjegava susrete s drugim dupinima svoje vrste. Ne roni dugo, a na površini boravi još kraće. Zbog ovako skrovitog načina života ljudi ga rijetko viđaju. Godišnje se u ribarskim mrežama utopi oko 1.500 ovih dupina. Postoji bojazan da ova populacija nije dovoljno velika da bez štete izdrži takav gobitak.

Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Pontoporia blainvillei