Lars Porsena

Izvor: Wikipedija
Lars Porsena

Lars Porsena poznat kao i Lars Porsenna je legendarni etrurski kralj. Poznat je po tome što je vodio rat protiv Rima. Bio je kralj etrurskog grada Kluzija (Clusium). Ne zna se, a i ne postoje točni podaci kada je kraljevao i živio, ali Rimljani obično govore da je to bilo oko 500. pr. Kr.

Lars Porsena se s Rimom sukobio, pretpostavlja se, nedugo nakon revolucije koja je godine 510. pr. Kr. svrgnula Lucija Tarkvinija Oholog.[1] Pošto je Tarkvinije rodom bio Etruščanin, pozvao je Porsenu da mu pomogne ugušiti ovaj ustanak te ga vratiti na mjesto kralja nauštrb novoproglašene Rimske Republike. Porsena je prihvatio poziv i počeo je još jedan rat za već ionako ratoborne Rimljane.

O tome što se dalje događalo postoje različite povijesne verzije. Većina rimskih izvora, uključujući i Tita Livija navodi da je Porsena došao do zidina grada, ali je obustavio svoj pohod radi iznimne hrabrosti Rimljana, pogotovo Mucije Scevole i Horacija Kokla. Drugi izvori govore da je Porsena ipak zauzeo Rim, ali se vrlo kratko zadržao. Bilo kako bilo, Tarkvinije se nije vratio na prijestolje što znači, i da je Porsena osvojio Rim, nije imao namjeru Tarkvinija ostaviti za vladara.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Penrose, Jane. (2005) Rome And Her Enemies, Osprey Publishing. pp. 43-44. ISBN 1-84176-932-0.
  2. Bird, H. W. (1993) The Breviarium Ab Urbe Condita of Eutropius the Right Honourable Secretary of State for General Petitions, Liverpool University Press. p. 73. ISBN 0-85323-208-3.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Lars Porsena
Nedovršeni članak Lars Porsena koji govori o antičkom Rimu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.