Laura Mancinelli

Izvor: Wikipedija

Laura Маncinelli (18. prosinca 1933.7. srpnja 2016.) - talijanski pisac, germanist i medijevalist.[1]

Predavač visoke škole, prevoditelj, esejist (brojni eseji o srednjovjekovnoj povijesti) i autor povijesnih romana.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Laura Mancinelli rođena je 1933. godine u Udinama i živjela je u Roveretu četiri godine prije nego što se 1937. preselila u Torino sa svojom obitelji.

Nakon školovanja i studija, diplomirala je na Sveučilište u Torinu 1956. godine, a diplomirala je njemačku književnost s naglaskom na modernu književnost.

U godinama nakon što je doktorirao, podučavala je bez ikakve odricanja od straha za srednjovjekovnu njemačku kulturu. Godine 1969. napisala je esej pjesme La canzone dei Nibelunghi. Problemi e valori ("Pjesma o Nibelunzima. Problemi i vrijednosti").

Sedamdesetih godina predaje njemačku filologiju na Sveučilište u Sassariju, a zatim je u Veneciji pozvao germanist Ladislao Mittner, 1976. godine stekla je stolicu povijesti njemačkog jezika na Sveučilište u Venecija.

Na savjet svog kolegu i prijatelja Claudio Magris 1972. godine uredio je i prevodio na talijanski jezik iz izvornog zapisa, Pjesma o Nibelunzima, a 1978. godine slijedio Tristan (nje. Tristan (Gottfried von Straßburg)), a 1989. g. Gregorius (nje. Gregorius) i Loša Heinrich (nje. Der arme Heinrich) (Hartmann von Aue).

Izvod iz bibliografije[uredi | uredi kôd]

Romani[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1], Treccani.it – Enciclopedie on line.
  2. [2], Einaudi.it.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Laura Mancinelli koji govori o talijanskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.