Legg-Calvé-Perthesova bolest

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM M91.2, M91.3, M91.1 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D007873 Uredi na Wikipodatcima

Legg-Calvé-Perthesova bolest je rijetka bolest kosti mlade djece definirana kao idiopatska avaskularna osteonekroza epifize glave bedrene kosti (lat. femur). Bolest je nazvana prema osobama koji su je istraživali: Georg Clemens Perthesu, Arthur Thorton Leggu i Jacques Calvéu.

Uzrok[uredi | uredi kôd]

Pravi uzrok bolesti još nije poznat, a najprihvatljivija teorija kaže da je uzrok bolesti prekid cirkulacije u glavi bedrene kosti u blizini zgloba kuka.

Epidemiologija[uredi | uredi kôd]

Bolest je rijetka (pojavnost 1:1200 djece) i obično se pojavljuje kod mlade djece (najčešće u dobi od 6 - 7 godina). Češće kod dječaka. Bolest se može javiti i u dobi od 2 - 12 godina.

Simptomi[uredi | uredi kôd]

Simptomi bolesti su bol u kuku ili preponi, koju pojačavaju pokreti u zglobu ili pokreti noge. Bol smanjuje pokrete u kuku i uzrokuje šepanje. Prvi znakovi bolesti su obično žaljenje djeteta na bolnost u kuku, naročito kada je umorno.

Dijagnoza[uredi | uredi kôd]

Za dijagnozu bolesti koristi se rendgenska snimka zgloba kuka u dvije projekcije. Negativan nalaz na rtg-slici nije dovoljan da se isključi bolest, stoga je potrebno napraviti i scintigrafiju kuka.

Liječenje[uredi | uredi kôd]

Cilj je liječenja izbjeći nastanak trajne nepovratne promjene na zglobu kuka. Najbolju prognozu imaju djeca u dobi od 6 i 7 godina, zato što takvi bolesnici imaju vremena da se mrtva kost revaskularizira i remodelira. Djeca kojoj se dijagnosticira bolest nakon 10. godine života imaju veći rizik razvoja osteoartritisa.

Ne postoje lijekovi koji se koriste u ovom stanju. Liječenje se zasniva na uklanjajnu pritiska sa zgloba dok bolest ne završi sa svojim prirodnim tijekom. Odmor u krevetu i trakcija pomoću ortoza tijekom nekoliko mjeseci ili čak godine tradicionalne su metode.

Također se u liječenju koriste i metode fizikalne terapije i plivanje.

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!