Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca leksikon je koji obrađuje prošlost i sadašnjost Hrvata u međurječju Dunava i Tise, od Senandrije na sjeveru, do Novoga Sada na jugu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prvi svezak leksikona objavljen je 2004. godine i otada izlazi u svescima (1-2 godišnje). Objavljeno je 13 svezaka, u kojima je obrađeno prvih 15 slova abecede (A-Kr), te drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje prvoga sveska. Uredništvo leksikona čine Slaven Bačić, glavni urednik, Tomislav Žigmanov, izvršni urednik, Petar Vuković, Stevan Mačković i Mario Bara. U izradu leksikona uključeno više od 100 suradnika različitih struka iz Vojvodine, Mađarske i Hrvatske. Nakladnik leksikona je Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice.

Sadržaj[uredi VE | uredi]

U dosadašnjih 13 svezaka leksikona, na ukupno 1283 stranice objavljeno je 1288 natuknica, 866 ilustracija i 109 uputnica. Značajni su četvrti i deveti svezak, koji sadrže podatke o bunjevačko-hrvatskim organizacijama, ustanovama, udrugama i tiskovinama.

Natuknice su u svescima podijeljene na sljedeći način:

Osim događaja, osoba, udruga i institucija vezanih za Hrvate, u leksikon se uvršćuju i druge pojave koje nisu primarno povezane za Bunjevce, Šokce, Race Dalmatine i druge podunavske Hrvate, ali su bile ili su od utjecaja na ovdašnje hrvatsko stanovništvo koje se tradicionalno naziva i regionalnim ili subetničkim imenima.

Uz tiskano izdanje postoje i digitalizirane inačice (1-12), osim zadnjega sveska koji se može nabaviti jedino u tiskanom obliku.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]