Leo von Caprivi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Leo von Caprivi
Leo von Caprivi

2. Njemački kancelar
2. Kancelar Njemačkog Carstva
trajanje službe
1890. – 1894.
Prethodnik Otto von Bismarck
Nasljednik Princ Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst
Rođenje 24. veljače 1831.
Smrt 6. veljače 1899.
Politička stranka nema

Georg Leo von Caprivi (njem. Georg Leo Graf von Caprivi de Caprara de Montecuccoli) (24. veljače 1831. - 6. veljače 1899.) bio je njemački političar i general. Nasljedio je Otta von Bismarcka na mjestu njemačkog kancelara i tako postao drugim kancelarom njemačkog carstva. Na mjestu kancelara proveo je četiri godine (ožujak 1890. - listopad 1894.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Charlottenburgu (Berlin) u Njemačkoj, podrijetlom je iz obitelji talijanskog i slovenskog podrijetla. Izvorno obiteljsko prezime je Kopriva, a obitelj vodi podrijetlo iz Koprivnika u Kočevskom Rogu, Slovenija. U vojsku je prijavljuje 1849. i služi u Austrijsko-pruskom ratu 1866. te u Francusko-pruskom ratu 1870. Od 1883.1888. služi kao zapovijednik carskog admiraliteta gdje pokazuje svoj talent. Bio je prvotno na mjestu zapovjednika desetina smještenih u Hannoveru, no onda ga je Vilhem III. prebacio u Berlin u veljači 1890. Nakon smjenjivanja Otta von Bismarcka postaje drugim kancelarom Njemačke.

Caprivijeva je vodio politiku novog kursa kako u vanjskoj tako i u untarnjoj politici, pomičući se prema Socijal demokratskim načelima u domaćoj i prema pro-britanskoj vanjskoj politici uključujući i Zanzibarski ugovor u kojem je Velika Britanija ustupila Njemačkoj Heligoland u zamjenu za Zanzibar. Taj potez doveo je do neprijateljstva Caprivija i njemačkih kolonijalista koji su tražili preraspodjelu kolonija, dok je Caprivijeva politika slobodnog tržišta izazvala je protivljenje konzervativnih zemljoradničkih zaštitnika.

Carpivi je 1894. otišao s funkcije kancelara zbog velike svađe između njega i pruskog premijera grofa Eulenburga. Nasljedio ga je Princ Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst.

Po njemu je nazvana regija Caprivi u Namibiji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]