Leo von Caprivi

Izvor: Wikipedija
Leo von Caprivi
Leo von Caprivi

2. Njemački kancelar
2. Kancelar Njemačkog Carstva
trajanje službe
1890. – 1894.
Prethodnik Otto von Bismarck
Nasljednik Princ Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst
Rođenje 24. veljače 1831., Charlottenburg (Berlin), Njemačka
Smrt 6. veljače 1899., Skyren (Brandeburg), Njemačka
Politička stranka nema

Georg Leo von Caprivi (njem. Georg Leo Graf von Caprivi de Caprara de Montecuccoli) (24. veljače 1831.6. veljače 1899.) bio je njemački političar i general. Nasljedio je Otta von Bismarcka na mjestu njemačkog kancelara i tako postao drugim kancelarom njemačkog carstva. Na mjestu kancelara proveo je četiri godine (ožujak 1890. - listopad 1894.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Charlottenburgu (Berlin) u Njemačkoj, podrijetlom je iz obitelji talijanskog i slovenskog podrijetla. Izvorno obiteljsko prezime je Kopriva, a obitelj vodi podrijetlo iz Koprivnika u Kočevskom Rogu, Slovenija. U vojsku je prijavljuje 1849. i služi u Austrijsko-pruskom ratu 1866. te u Francusko-pruskom ratu 1870. Od 1883.1888. služi kao zapovjednik carskog admiraliteta gdje pokazuje svoj talent. Bio je prvotno na mjestu zapovjednika desetina smještenih u Hannoveru, no onda ga je Vilhem III. prebacio u Berlin u veljači 1890. Nakon smjenjivanja Otta von Bismarcka postaje drugim kancelarom Njemačke.

Caprivijeva je vodio politiku novog kursa kako u vanjskoj tako i u untarnjoj politici, pomičući se prema Socijal demokratskim načelima u domaćoj i prema pro-britanskoj vanjskoj politici uključujući i Zanzibarski ugovor u kojem je Velika Britanija ustupila Njemačkoj Heligoland u zamjenu za Zanzibar. Taj potez doveo je do neprijateljstva Caprivija i njemačkih kolonijalista koji su tražili preraspodjelu kolonija, dok je Caprivijeva politika slobodnog tržišta izazvala je protivljenje konzervativnih zemljoradničkih zaštitnika.

Carpivi je 1894. otišao s funkcije kancelara zbog velike svađe između njega i pruskog premijera grofa Eulenburga. Nasljedio ga je Princ Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst.

Po njemu je nazvana regija Caprivi u Namibiji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]