Leonida Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Sveti Leonida
Preminuo 202.
Aleksandrija
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 22. travnja
Zaštitnik velikih obitelji
Portal o kršćanstvu
Leonidin sin Origen

Leonida Aleksandrijski (grč. Λεωνίδης), kršćanski mučenik koji je živio u 2. i 3. stoljeću.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Njegovi su roditelji nepoznati. Leonida je bio oženjen nepoznatom ženom, koja mu je rodila barem devetero djece.[2] Njegovo najpoznatije dijete je slavni pisac Origen.[3] Prema Porfiriju iz Tira, Leonida i njegova žena bili su pogani, no povjesničar Euzebije je zapisao da je Leonida bio kršćanin, što bi značilo da nije odgojen u kršćanstvu, već se kasnije preobratio.

Leonida je dao obrazovati svoga sina Origena, koji je postao veoma slavan pisac. 202. godine Leonida je stradao kao žrtva progona kršćana koji je organizirao rimski car Septimije Sever. Origen je također htio postati mučenik, no njegova ga je majka spriječila u tome.[4]

Leonida je pogubljen odsijecanjem glave te je njegova imovina zaplijenjena. Slavi se kao svetac, a spomendan mu je 22. travnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. David Hoffman. 1853. Chronicles selected from the originals of Cartaphilus, the Wandering Jew: Embracing a period of nearly XIX centuries.
  2. Henri Crouzel. Origen.
  3. Euzebije. Church History.
  4. Origen's father. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. listopada 2011. Pristupljeno 13. siječnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)