Leontyne Price

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Leontyne Price

Mary Violet Leontyne Price (Laurel, Mississippi, SAD, 10. veljače 1927.) američka je sopranistica.

Rođena je i odrasla u Laurelu, Mississippi. Postigla je međunarodno priznanje tijekom 1950-ih i 1960-ih i bila je prva Afroamerikanka koja je postala vodeća izvođačica u Metropolitan Operi, te jedna od najpopularnijih američkih pjevačica klasične glazbe svoje generacije.[1]

Osvrćući se na njenu oproštajnu opernu izvedbu u Metropolitan Operi 1985., u ulozi Aide, jedan je kritičar opisao njezin glas kao "vibrantan", "uzvišen" i "vrjedniji od bisera".[2] Časopis Time pisao je o njezinom glasu: "Bogat, gibak i briljantan, na svom je vrhuncu sposoban bez napora uzdići se do čistog sopranskog zlata od perfektno obuhvaćenog visokog C-a."[3]

Kao lyrico spinto (talijanski za "potisnutu liriku") sopran, smatrana je posebno prikladnom za uloge u operama Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nakon povlačenja iz opere, nastavila je nastupati na recitalima i orkestralnim koncertima do 1997. godine.

Među njezinim brojnim nagradama i počastima su: Predsjednička medalja slobode (1964.), Spingarn medalja (1965.), počasti Kennedy Centra (1980.), Nacionalna medalja za umjetnost (1985.), brojne počasne diplome i 19 Grammyja, kao i nagrada za životno djelo. U listopadu 2008. bila je jedna od prvih opernih pjevačica dobitnica počasti Nacionalne zaklade za umjetnost. Godine 2019. dobila je počasni doktorat Bostonskog konzervatorija.

Surađivala je i s hrvatskim glazbenicima Ružom Pospiš Baldani i Lovrom von Matačićem.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Garland, Phyl (1985). „Leontyne Price: Getting Out At the Top. A prima donna assoluta says goodbye to the opera, will continue as concert singer”. Ebony Magazine.
  2. Henahan, Donal (1985). „Opera: Leontyne Price's Final Stage Performance”. The New York Times.
  3. Walsh, Michael; Newman, Nancy (1985). „Music: What Price Glory, Leontyne!”. Time Magazine.