Leopold Mozart

Izvor: Wikipedija
Leopold Mozart
Leopold Mozart
Životopisni podatci
Rodno ime Johann Georg Leopold Mozart
Datum rođenja 14. studenog 1719.
Mjesto rođenja Augsburg, Njemačka
Datum smrti 28. svibnja 1787.
Mjesto smrti Salzburg, Austrija
Djelo
Razdoblje Klasicizam
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Johann Georg Leopold Mozart (Augsburg, 14. studenog 1719.Salzburg, 28. svibnja 1787.), njemačko-austrijski skladatelj i otac poznatog glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Život[uredi | uredi kôd]

Leopold Mozart rođen je u Augsburgu kao sin knjigoveže Johanna Georga Mozarta (1679.1736.). Studirao je teologiju u Salzburgu, no više zanimanja pokazuje za glazbu. Godine 1740. postaje violinist i komornik grofova Thurn und Taxis.

Ženi se 1747. godine s Annom Marijom Pertl, s kojom je imao sedmoro djece. Samo dvoje od njihove djece doživjelo je određenu starost koji su već u djetinjstvu postali glazbena čuda od djece: Maria Anna Mozart (nazvana Nannerl) i Wolfgang Amadeus Mozart.

Leopold Mozart bio je dvorski kapelnik i skladatelj na tadašnjem dvoru salzburškog nadbiskupa. U današnje doba uglavnom je poznat kao otac i pedagog genijalnog sina, iako je skladao djela koja se i danas izvode. Iste godine kada je rođen i njegov sin Wolfgang (1756.) napisao je djelo Versuch einer gründlichen Violinschule, koja predstavlja izvor za današnja saznanja o glazbenoj praksi 18. stoljeća.

Odnos oca i sina očito je zahladio oko 1781./1782. godine, kada se Wolfgang nastanio u Beču i oženio "jednom Webericom". U kasnijim pismima svojoj kćeri Nannerl spominje Wolfganga Amadéa bez imena, navodeći ga samo kao "tvoj brat". Leopold Mozart suprotstavljao se braku svog sina s Constanze Weber te je tijekom jedne posjete Beču kritizirao Wolfgangovu neuhranjenost, njihov neuredan stan i katastrofalnu financijsku situaciju.

Kao uzrok smrti Leopolda Mozarta navodi se otvrdnuće želuca, što se eventualno može povezati s rakom želuca.

Leopold Mozart je kao i Wolfgang bio član lože slobodnih zidara "Zur wahren Eintracht" u Beču.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Eine musikalische Schlittenfahrt (Glazbena vožnja saonicama)
  • Simfonija u D-duru "Die Bauernhochzeit" (Seljačko vjenčanje)