Leteći cirkus Montyja Pythona

Izvor: Wikipedija
Leteći cirkus Montyja Pythona
Formathumoristična serija
GlumciTerry Jones
Michael Palin
Eric Idle
John Cleese
Graham Chapman
Država podrijetlabritanska
Broj epizoda45
Prikazivanje
TV kućaBBC
Emitiranje5. listopada 1969.1974.

Leteći cirkus Montyja Pythona BBC-eva je humoristična serija britanske komičarske skupine Monty Python. Serija je poznata po nadrealističnom, netipičnom humoru temeljenom na asocijacijama, vizualnim gegovima i skečevima bez riječi.

Prva epizoda snimljena je 7. rujna, a prikazana 5. listopada 1969. godine na prvom programu BBC-ja. Ukupno je do 1974. snimljeno 45 epizoda.

Serija je često ismijavala idiosinkraziju britanskog života (pogotovo profesionalaca) i ponekad se doticala politike. Članovi skupine visoko su obrazovani (Terry Jones i Michael Palin diplomirali su na Sveučilištu u Oxfordu; Eric Idle, John Cleese i Graham Chapman studirali su u Cambridgeu; usto, Cleese je studirao pravo, a Chapman je bio liječnik) te su njihove šale bile naglašeno intelektualne, s mnogim aluzijama na filozofe i likove iz književnosti. Skupini je uspjelo oblikovati takvu vrstu humora koju je bilo praktično nemoguće svrstati u određenu kategoriju, pa je za takav humor skovan pridjev "pajtonovski".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Leteći cirkus Montyja Pythona koji govori o televizijskoj seriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.