Leukemija

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM C95.90, C95, C95.9 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D007938 Uredi na Wikipodatcima

Leukemija ili leukoza je zloćudna bolest krvotvornih organa, uglavnom koštane srži.

Bolest se očituje u promjenama, najčešće bijelih krvnih stanica (povećanim brojem nezrelih leukocita u krvi) koji imaju smanjenu sposobnost obrane organizma od bolesti.

Uzroci[uredi | uredi kôd]

Ne znaju se točni uzroci ove bolesti, ali danas je poznato da se može pojaviti zbog genetskih čimbenika, izloženosti kemikalijama i radijaciji ili je može uzrokovati bakterija ili virus. Bolest može godinama biti prisutna u organizmu, a da se ne zna za nju. U velikom broju slučajeva dijagnosticira se slučajno.

Simptomi[uredi | uredi kôd]

Simptomi leukemije su čest umor, gubitak apetita i tjelesne mase, povišena tjelesna temperatura, učestala znojenja, sklonost krvarenju i pojavljivanju modrica (koje su ili nisu izazvane udarcima, a posljedica su znatno smanjenog broja trombocita ), bol u kostima... Simptomi variraju od osobe do osobe.

Tipovi[uredi | uredi kôd]

Četiri su osnovna tipa leukemije (ALL, AML, CLL i CML), dok je podtipova puno više. Ovisno o tome kako brzo se bolest razvija djelimo ih na akutne i kronične, a i u zavisnosti koji tip krvnih stanica je zahvaćen bolešću.

Najčešće su: - ALL-akutna limfatična leukemija - AML-akutna mijeloidna leukemija - CLL-kronična limfocitna leukemija - CML-kronična mijeloidna leukemija - akutna nediferencirana leukemija - akutna miješana leukemija - akutna bifenotipska leukemija - juvenilna mijelomonocitna leukemija

Liječenje[uredi | uredi kôd]

Ne postoji univerzalni lijek za sve pacijente. Terapija ovisi o tipu leukemije, dobi pacijenta, stupnju bolesti i općem stanju organizma. Akutne leukemije je potrebno početi liječiti čim prije, dok kronične ne zahtijevaju brz postupak liječenja, ali je izlječenje jako rijetko. U većini slučajeva oboljele se podvrgava kemoterapiji, zračenju središnjeg živčanog sustava, a ponekad i presađivanju koštane srži. Osnovni lijekovi: kortikosteroidi i citostatici- primjenjuju se peroralno, intravenski, intratekalno. Daju se krvni derivati.

Nedovršeni članak Leukemija koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!