Leukemija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 C95, C95.9, C95.90
NSK 000180835, 000773470
MeSH D007938 (engl.)

Leukemija je rak koštane srži iako ga često nazivamo rakom krvi. Očituje se nakupinama određenih krvnih stanica koje čine tumorsku masu, zavisno od tipa leukemije.

Uzroci[uredi VE | uredi]

Ne znaju se točni uzroci ove bolesti, ali danas je poznato da se može pojaviti zbog genetskih faktora, izloženosti kemikalijama i radijaciji ili je može uzrokovati bakterija ili virus. Bolest može godinama biti prisutna u organizmu, a da se ne zna za nju. U velikom broju slučajeva dijagnosticira se slučajno.

Simptomi[uredi VE | uredi]

Simptomi leukemije su čest umor, gubitak apetita i tjelesne težine, povišena tjelesna temperatura, učestala znojenja, sklonost krvarenju i pojavljivanju modrica (koje su ili nisu izazvane udarcima, a posljedica su znatno smanjenog broja trombocita ), bol u kostima... Simptomi variraju od osobe do osobe.

Tipovi[uredi VE | uredi]

Postoji mnogo tipova i podtipova leukemije , ovisno o tome kako brzo se bolest razvija i koji tip krvnih stanica je zahvaćen bolešću.

Najčešće su:

Liječenje[uredi VE | uredi]

Ne postoji univerzalni lijek za sve pacijente. Terapija ovisi o tipu leukemije, dobi pacijenta, stupnju bolesti i općem stanju organizma. Akutne leukemije je potrebno početi liječiti čim prije, dok kronične ne zahtijevaju brz postupak liječenja, ali je izlječenje jako rijetko. U većini slučajeva oboljele se podvrgava kemoterapiji, zračenju središnjeg živčanog sustava, a ponekad i presađivanju koštane srži. Osnovni lijekovi: kortikosteroidi i citostatici- primjenjuju se peroralno, intravenski, intratekalno. Daju se krvni derivati.


Star of life2.svg Nedovršeni članak Leukemija koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!