Liberalna stranka

Izvor: Wikipedija
Liberalna stranka
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Osnivač Vladimir Gotovac
Osnovana 24. siječnja 1998.[1]
Raspuštena 27. travnja 2006.
Izdvojena iz HSLS
Spojena s HSLS
Sjedište bivše
(Ilica 16/I, Zagreb)
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija Socijalni liberalizam
Skupina u Europskom parlamentu Europska liberalna, demokratska i reformistička stranka

Liberalna stranka (kratica: LS) je bila politička stranka u Hrvatskoj. Stranka je bila članica Udruženja europskih liberala.

Stranka je osnovana 1997. godine nakon što se dio članova na čelu s Vladom Gotovcem odvojio od matične stranke HSLS-a. Na parlamentarnim izborima 2000. godine stranka je imala dva zastupnika u Hrvatskom saboru te je bila član tzv. šestorke, koalicije stranaka koja je formirala vlast. LS je imao jednog ministra u koalicijskoj vladi premijera Ivice Račana. Bio je to Božo Kovačević, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja u sedmoj i osmoj vladi RH.

Na izborima 2003. u koaliciji s SDP-om stranka ponovno dobiva 2 zastupnika te postaje član opozicije. Tadašnji predsjenik stranke Ivo Banac najavljuje spajanje stranke s HNS-om u novu liberalnu stranku, ali ta inicijativa propada te je na stranačkoj konvenciji smjenjen. Zlatko Kramarić novi predsjednik stranke započinje 2005. pregovore o ujedinjenju stranke s HSLS-om. Početkom 2006. godine LS prestaje postojati udruživanjem s HSLS-om.

Izvori[uredi | uredi kôd]