Libor

Izvor: Wikipedija
Libor je dobio ime po Londonu.

Libor ili Londonska međubankarska stopa (engleski:' London Interbank Offered Rate) predstavlja dnevnu referentnu kamatnu stopu po kojoj banke jedna drugoj nude novac za posuđivanje na londonskom međubankarskom tržištu.

Za valute[uredi | uredi kôd]

Libor se koristi kao referentna stopa za financijske instrumente kao što su:

Za euro postoje euribor stope, koje priprema europska bankarska federacija. Za euro također postoji libor, ali se manje koristi (za SWAP kredite).

Tehničke pojedinosti[uredi | uredi kôd]

Svaki dan u 11 sati prije podne po londonskom vremenu objavljuju se libor stope, koje predstavljaju filtrirani prosjek međubankarskih stopa. Tijekom dana stvarna kamatna stopa će varirati. Libor je značajan za sljedeće valute:

Skandal[uredi | uredi kôd]

Skandal libor nastao je, kada je otkriveno, da su banke lažno napuhavale ili snizavale stope, kako bi ostvarile veću dobit ili ostavile dojam da su pouzdanije, nego što stvarno jesu.[1] U mnogim slučajevima, libor je bio "u potpunosti izmišljen". Zbog namještanja libora, niz banaka kažnjen je globama koje su dosegnule i stotine milijuna funti. Britanske i američke vlasti novčano su kaznile britansku banku Barclays globom od 290 milijuna funti u lipnju 2012., zbog namještanja libora. Kasnije su kažnjene i Royal Bank of Scotland i švicarska banka UBS, i to u iznosu od 390 milijuna i 940 milijuna funti.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]