Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija

Lilija Podkopajeva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Osvojene medalje
Gimnastika
Olimpijske igre
zlato OI Atlanta 1996. višeboj
zlato OI Atlanta 1996. parter
srebro OI Atlanta 1996. greda
Lilija Podkopajeva

Lilija Podkopajeva (ukr. Лілія Олександрівна Подкопаєва; Donjeck, 15. kolovoza 1978. godine) - ukrajinska gimnastičarka, olimpijska, svjetska i europska prvakinja. Ima tri olimpijske medalje, pet medalja sa svjetskih prvenstava i devet medalja s europskih prvenstava.

Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. pobijedila je u višeboju i u vježbi partera. Zauzela je drugo mjesto na gredi. To su bile jedine Olimpijske igre na kojima je nastupila. Pet je puta stajala na postolju svjetskih prvenstva u sportskoj gimnastici. Pobijedila je u višeboju i preskoku, a bila je druga na dvovisinskom razboju i na gredi 1995. godine. Također je osvojila srebro 1994. godine na gredi. Osvojila je devet medalja na europskim prvenstvima, uključujući zlato 1996. u višeboju i još tri zlata na pojedinačnim spravama. Poznata je po kombinaciji stila, moći i baletne gracioznosti. Na nju je mnogo utjecala olimpijska pobjednica Ljudmila Turiščeva.

Organizirala je sportski festival "Zlatna Lilija" 2002. godine za promociju gimnastike, plesa i akrobacija.

U proljeće 2007. sudjelovala je u ukrajinskoj verziji emisije Ples sa zvijezdama. Njezin plesni partner bio je Serhiy Kostecki s kojim je izborila finale. Predstavljali su Ukrajinu na 2. europskom plesnom natjecanju Ples sa zvijezdama. Par je u finalu zauzeo treće mjesto.

U prosincu 2004. udala se za ukrajinskog biznismena Timofija Nahornija. Imaju dvoje djece: Vadima, usvojenoga u Ukrajini 2006. godine i Karolinu, rođenu 2006. Par se razveo 2009. godine.[1] Podkopajeva je postala ambasadorica dobre volje Ujedinjenih naroda 2005. godine. Također je ambasadorica Vijeća Europe za sport, toleranciju i fair play.

Izvori[uredi | uredi kôd]