Linijski brod

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
HMS Victory (1884.) primjer je linijskog broda.

Linijski brod je vrsta ratnog broda koji su se gradili od 17. stoljeća pa sve do sredine 19. stoljeća, i predstavljao najvažnije i najmoćnije plovilo svake ratne mornarice.

Ime mu dolazi od tzv. linijske taktike, koju se razvila sredinom 17. stoljeća i kojoj je svrha bila maksimalno iskoristiti vatrenu moć flote. Brodovi su se nastojali neprijatelju suprotstaviti u liniji postavljenoj tako da što veći prostor pokrivaju topovi smješteni na bokovima broda. Svaki brod koji je bio u stanju biti dijelom linije, odnosno ravnopravno se suprotstaviti se neprijateljskoj liniji, se nazivao linijskim brodom.

Linijski brodovi su imali dvije, a kasnije tri palube. Početkom 18. stoljeća imali su mininalno 50, da bi u napoleonskim ratovima imali minimalno 74 topa.

Linijski brodovi su se zadržali i nakon pronalaska parnog stroja i njihovog uvođenja u ratne mornarice. Nestali su tek s pojavom eksplozivnih zrna i oklopnjača. Na njihovo mjesto je došla nova vrsta broda - bojni brod, koji se razvio od linijskog broda.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]