Linorez

Izvor: Wikipedija
Primjer trobojnog linoreza

Linorez je grafička tehnika koja prema podjeli klasičnih tiskovnih postupaka spada u kategoriju visokog tiska.

Kao i kod drvoreza, podloga se obrađuje noževima za tu namjenu. Za razliku od drvoreza, linorez je lakši način rada zbog mekše i jeftinije podloge, tj. linoleuma, koji ne zahtijeva poseban alat za obradu drveta. Mekoća podloge omogućava lakšu izradu i reprodukciju valovitih linija.

Sama tehnika otiskivanja omogućava izradu više različitih ploča za višebojni otisak. Pablo Picasso je koristio višebojnu metodu tiska na način da je nakon otiskivanja svake boje istu ploču rezbario novim detaljima i ponovno otiskivao preko istog otiska. Kao i kod drvoreza, moguć je ručni postupak tiska, kao i tisak u knjigotiskarskim strojevima. Zahvaljujući jednostavosti i brzini izrade, pogodan je za izradu plakata, ilustracija i slično.

Osim Picassa, linorezom su se koristili i Henri Matisse, Walter Inglis Anderson, Georg Baselitz, Maurits Cornelis Escher, Jakiv Jakovič Hnizdovskij i drugi umjetnici.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  • Mali leksikon štamparstva i grafike, Beograd, 1979. (prijevod Dumont's kleines Sachwörterbuch der Drucktechnik und grafischen Kunst , Heijo Klein)

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Linorez
Nedovršeni članak Linorez koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.