Linval Thompson

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Linval Spencer)
Linval Thompson
Rođen/a(12. listopada 1954.
Žanr/ovidub, reggae, ska
Zanimanjeproducent, pjevač
Producentska kućaTrojan

Linval Thompson (12. listopada 1954.,[1] Kingston, Jamajka) je jamajčki reggae i dub glazbenik i glazbeni producent. Poznat je i pod imenom Linval Spencer.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo je proveo u Kingstonu na Jamajci, a s majkom je boravio u njujorškom Queensu.

Njegova karijera snimateljska je započela kad je imao 20 godina kad je sam izdao No Other Woman koja je bila snimljena u njujorškom Brooklynu. Kad se vratio na Jamajku polovinom 1970-ih snimao je zajedno s Philom Prattom, no vratio se u New York da bi studirao inženjerstvo. Kad se vratio na Jamajku, radio je s Leejem Scratchem Perryjem u njegovom studiju Black Ark, snimajući skladbu Kung Fu Man i snimajući s Bunnyjem Leejem što je rezultiralo njegovim debitantskim albumom Don't Cut Off Your Dreadlocks 1976. godine. Thompson je počeo producirati svoj materijal, a prve se plodove pobralo albumom za kuću Trojan Records I Love Marijuana (1978.) i dub protuparom Negrea Love Dub. Iako je nastavio raditi kao pjevač, postajao je sve više prominentan kao producent, radeći s važnim glazbenicima smjerova roots reggae/rani dancehall kao što su Dennis Brown, Cornell Campbell, The Wailing Souls, Barrington Levy i Trinityjem, s izdanjima za Trojan Records kao i za njegove vlastite diskografske etikete Strong Like Sampson i Thompson Koos.

Thompsonove produkcije se koristilo kao temelj za neke od najpoznatijih Scientistovih dub albuma. Producirao je albume za Eek-A-Mouse, Freddieja McGregora i The Viceroyse.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]