Lionel Walter Rothschild, 2. barun Rothschild

Izvor: Wikipedija
Lionel Walter Rothschild
Lionel Walter Rothschild, 2. barun Rothschild
2. barun Rothschild
PrethodnikNathan Mayer Rothschild
NasljednikNathaniel Mayer Victor Rothschild
Rođenje8. studenog 1840.
London
Smrt31. ožujka 1915.
London
Plemićka kuća/obiteljRothschildi
OtacNathan Mayer Rothschild
MajkaEmma Louise von Rothschild
Vjerajudaizam

Lionel Walter Rothschild (London, 8. siječnja 1868.Tring, 27. kolovoza 1937.), britanski barun, bankar, političar, zoolog; potomak bogate židovske bankarske obitelji Rothschild. Bio je istaknuti cionist te se zalagao za stvaranje židovske države u Palestini. Predsjedao je Odborom predstavnika britanskih Židova 1925. – 1926. godine.

Rodio se u britanskom ogransku dinastije Rothschilda, u obitelji Nathana Mayera, prvog baruna Rothschilda i Emme Louise von Rothschild, izdanice njemačke loze Rothschilda. Iako je bio stariji sin kojemu je bio namijenjen bankarski posao, razočarao je oca i posvetio se prirodoslovlju. Godine 1889. otac mu je dao nešto zemlje u Tringu za dvadeset i prvi rođendan, što je bio temelj za izgradnju Zoološkog muzeja koji je bio otvoren 1892. godine, i u kojem je Lionel Walter stavio svoju veliku prirodoslovnu kolekciju i knjige.[1] Godine 1894. pokrenuo je znanstveni časopis Novitates Zoologicae. Muzej je oporučno ostavio Prirodoslovnom muzeju iz Londona.

Nije se nikada ženio, ali je imao ljubavne avanture, a iz jedne od njih dobio je izvanbračnu kćerku. Njegov naslov baruna Rothschilda naslijedio je nećak Victor Rothschild.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Lionel Walter Rothschild, 2. barun Rothschild koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.