Lionel Walter Rothschild, 2. barun Rothschild

Izvor: Wikipedija
Lionel Walter Rothschild
Walter Rothschild.jpg
Lionel Walter Rothschild, 2. barun Rothschild
2. barun Rothschild
PrethodnikNathan Mayer Rothschild
NasljednikNathaniel Mayer Victor Rothschild
Rođenje8. studenog 1840.
London
Smrt31. ožujka 1915.
London
Plemićka kuća/obiteljRothschildi
OtacNathan Mayer Rothschild
MajkaEmma Louise von Rothschild
Vjerajudaizam

Lionel Walter Rothschild (London, 8. siječnja 1868.Tring, 27. kolovoza 1937.), britanski barun, bankar, političar, zoolog; potomak bogate židovske bankarske obitelji Rothschild. Bio je istaknuti cionist te se zalagao za stvaranje židovske države u Palestini. Predsjedao je Odborom predstavnika britanskih Židova 1925. – 1926. godine.

Rodio se u britanskom ogransku dinastije Rothschilda, u obitelji Nathana Mayera, prvog baruna Rothschilda i Emme Louise von Rothschild, izdanice njemačke loze Rothschilda. Iako je bio stariji sin kojemu je bio namijenjen bankarski posao, razočarao je oca i posvetio se prirodoslovlju. Godine 1889. otac mu je dao nešto zemlje u Tringu za dvadeset i prvi rođendan, što je bio temelj za izgradnju Zoološkog muzeja koji je bio otvoren 1892. godine, i u kojem je Lionel Walter stavio svoju veliku prirodoslovnu kolekciju i knjige.[1] Godine 1894. pokrenuo je znanstveni časopis Novitates Zoologicae. Muzej je oporučno ostavio Prirodoslovnom muzeju iz Londona.

Nije se nikada ženio, ali je imao ljubavne avanture, a iz jedne od njih dobio je izvanbračnu kćerku. Njegov naslov baruna Rothschilda naslijedio je nećak Victor Rothschild.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Hrvatinići.pngP vip.svg
Nedovršeni članak Lionel Walter Rothschild, 2. barun Rothschild koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.