Litij-sumporna baterija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Litij-sumporna baterija (Li-S) pripada skupini punjivih baterija na bazi litija. Spada u drugu generaciju takve vrste baterija. Tehnološki predstavlja generaciju baterija koje će vjerojatno naslijediti litij-ionsku bateriju. Bateriju su razvili znanstvenici u američkog nacionalnog laboratorija u Oak Ridgeu (ORNL). Demonstrirane su na letu solarnog zrakoplova kolovoza 2008.

Osobine su joj uglavnom iste kao kod prethodnice. Vrlo su lagane, a gustoće su kao voda. Kao ni Li-Poly nema tekući elektrolit nego čvrsti, što pokazuje ustaljivanje standarda čvrstog elektrolita. Rješenjem sa krutim elektrolitom osigurala se dugotrajnost što je prvo veliko poboljšanje. Svako rješenje koje je uključivalo tekući elektrolit nije pridonosio komercijalnom razvitku litij-sumpornih baterija, budući da je tekući elektrolit nagrizao sumpornu katodu. Drugo poboljšanje je u kapacitetu, jer je elektrolit bogat sumporom dobar vodič elektrona. Zbog toga bi baterija morala biti četiri puta veće gustoće energije od litij-ionskih baterija. Mogu biti gustoće energije od 500 W·h/kg, što je znatno bolje od većine litij-ionskih baterija koje su u rasponu od 150 do 200 W·h/kg. Treće poboljšanje je manja zapaljivost od litij-ionskih baterija koje su u zadanim okolnostima pretjerano se zagrijavale, pa čak i eksplodirale uz izazivanje požara. Ovo poboljšanje je zbog tvari koje na toplinu drukčije reagiraju. Četvrto poboljšanje je ekološko i ekonomsko, a proizlazi iz činjenice da je sumpor jeftin, a u naftnoj industriji skoro pa besplatni neželjeni nusproizvod. Primjenom sumpora u ovim baterijama rješava se ekološki problem otpada što ga stvara naftna industrija, jer se sumpor reciklira, a proizvođaći baterija dobijaju vrlo jeftinu sirovinu.

Do danas su javnosti prikazane litij-sumporne baterije koje imaju do 1500 ciklusa punjenja i pražnjenja, ali još nisu komercijalno dostupne.

Izvori[uredi VE | uredi]