Liza Dalby

Izvor: Wikipedija

Liza Crihfield Dalby (1950.) je američka antropologinja i književnica specijalizirana za japansku kulturu.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Diplomirala je 1972. na Swarthmore Collegeu i doktorirala na Sveučilištu Stanford 1978. Naslov njezine disertacije je "Ustanovljenje moderne gejše u japanskom društvu". Po primitku doktorata prihvatila je svoj prvi posao profesora na Sveučilištu u Chicagu. Udana je za Michaela Dalbya, izvršnog direktora Stylus LLC. Imaju troje djece, Marie, Owen i Chloe, i žive u Berkeleyu, Kalifornija.

Godine 1975. otišla je u Japan zahvaljujući Fulbrightovoj stipendiji za istraživanje gejši. Njezina knjiga Gejša (snimljena kao američki Geisha) temelji se na njezinim iskustvima s gejšama zajednice u Kyoto's Pontochō.

Njezino jedinstveno iskustvo u zajednicama gejša dovelo ju je da služi kao konzultant za Arthur Goldena 2005. film Memoari jedne gejše, glumi Zhang Ziyi.

Trenutno radi na romanu, Hidden Buddha.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Bardsley, Jan. Liza Dalby's Geisha: The View Twenty-Five Later (PDF). Southeast Review of Asian Studies (engleski). 31: 309–323. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. listopada 2012. Pristupljeno 16. ožujka 2021.CS1 održavanje: neprikladna web arhiva (link)