Lopoči (Monet)

Izvor: Wikipedija
Lopoči
Claude Monet, 1920.1926.
ulje na platnu
219 × 602 cm
Muzej oranžerije, Pariz
Portal: Likovna umjetnost

Lopoči (francuski: Les Nymphéas) je serija od oko 250 slika koju je Claude Monet naslikao od 1899. do konca svog života 1926. godine. Mnoge od njih su naslikane dok je umjetnik bolovao od katarakta.

Muzej oranžerije u Parizu je najslavniji po dvjema ovalnim prostorijama uređenima samo za postavku Monetovih Lopoča.
Odraz oblaka na jezeru lopoča, oko 1920., ulje na platnu, 200 x 1276 cm, MoMA, New York

God. 1893. Monet je započeo veliki hortikulturalni projekt proširenja svog vrta koji je uključivao i jezero lopoča koji su postali njegovim najpozantijim motivom. Izvorno francuski lopoči su posađeni zajedno s uvezenim vrstama iz Južne Amerike i Egipta, čime je jezero postalo prepuno boja od žutih, plavih i bijelih lopoča (koji bi opet postali ružićasti sa zrelošću).[1] God. 1899. započeo je slikati lopoče, najprije na vertikalnim slikama s japanskim mostom kao središnjim motivom, a kasnije i seriju velikih vodoravnih slika koje će ga okupirati sljedećih 20 godina. Ovaj motiv s izmjenjivim svjetlom i zrcalnim odrazima je postao neodovojivim dijelom njegova slikarskog opusa.

Wikicitati »(Monet) je postigao potpuno novi i donekle neustrašiv stil slikanja u kojemu jezero lopoča postaje polazištem prema gotovo apstraktnoj umjetnošću«
(Gary Tinterow[2])

Dana 24. lipnja 2008. godine jedna od Monetovih slika lopoča, „Jezero lopoča” (Le bassin aux nymphéas), prodana je na aukciji u kući Christie's u Londonu za 41 milijun £,[3] čime je dospjela na popis najskupljih slika.[4] U listopadu 2013. godine, Monetova slika Jezero lopoča (Le Bassin aux Nymphease) je postala predmetom sudskog spora protiv Vilme Bautista u New Yorku, nekoć pomoćnice Imelde Marcos, supruge filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa, nakon što je sliku prodala švicarskom kupcu za 32 milijuna $. Ovu sliku, zajedno s mnogim dugim, Imelda je kupila tijekom muževljevog mandata i navodno državnim sredstvima. Bautistin odvjetnik je tvrdio kako je pomoćnica prodala slike u ime Imelde ali joj nije stigla predati novac. Filipinska vlada traži povrat slike.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Lopoči (Monet)
  1. Monetov vrt, Art Gallery of Victoria (engl.) Pristupljeno 10. listopada 2016.
  2. Gary Tinterow, Modern Europe, Metropolitan Museum of Art, New York, 1. siječnja 1987. (engl.) Pristupljeno 10. listopada 2016.
  3. Detalji aukcije, Christie's
  4. Monet masterpiece sells at auction for almost £41million, The Laura Henry Collection, 25. lipnja 2008. (engl.) Pristupljeno 10. listopada 2016.
  5. Ex-Imelda Marcos aide on trial in NYC for selling Monet work, Associated Press, 17. listopada 2013. (engl.) Pristupljeno 10. listopada 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]