Lord-namjesnik

Izvor: Wikipedija
Zastava Lorda-namjesnika
Kraljevska zastava Škotske, koju mogu koristiti Lordovi-namjesnici u Škotskoj.

Lord-namjesnik[1] je u Ujedinjenom Kraljevstvu (engleski: Lord-lieutenant) predstavnik je monarha u ceremonijalnim grofovijama. To je uglavnom počasna pozicija na koju je obično imenovan umirovljeni lokalni uglednik, stariji vojni časnik ili ugledni poslovni čovjek.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kralj Henrik VIII. imenovao je prvog Lorda-namjesnika 1540. godine u vrijeme kada je bio zabrinut radi prijetnje od invazije engleskih neprijatelja, koji su u različito vrijeme uključivali Škotsku, Francusku i Španjolsku. Da bi obranu napravio učinkovitom imenovao je Lordove-namjesnike koji su trebali novačiti i biti odgovorni za miliciju u svojim grofovijama. Milicija nije uključivala samo regularnu vojsku već i maloposjednike (slobodne seljake) i dobrovoljce. Prvi Lord-namjesnik u Oxfordshireu[2] bio je Charles Brandon, vojvoda od Suffolka,[3] muž Marije Tudor,[4] sestre Henrika VIII. Međutim, tek je 1586. godine kraljica Elizabeta I., u svjetlu predstojeće invazije iz Španjolske, proširila imenovanja Lordova-namjesnika tako da je do trenutka kada je Španjolska pokušala izvršiti invaziju svojom Armadom krajem svibnja 1588. godine, gotovo svaka grofovija imala imenovanog Lorda-namjesnika.

S izuzetkom engleskog Interregnuma, između 1649. i 1660. godine, u kojem vremenu nije bilo monarha, Oxfordshireu je imao svoga Lorda-namjesnika.

Naslov Lieutenant (namjesnik) nastao je za vrijeme Henrika VIII., uloga Lorda-namjesnika bila je doslovno da se 'zalaže za' kralja, kako na bojnom polju tako i drugdje. Važni dijelovi njegovih zadataka bili su da djeluje kao neplaćeni narednik za novačenje i da igra glavnu ulogu u održavanju reda i mira postavljanjem i upravljanjem sudaca. Lord-namjesnik također je bio odgovoran za brigu o državnim dokumentima u svojoj grofoviji, te pravovremenom obavještavanju kralja o svemu što se događa.

Moderno doba[uredi | uredi kôd]

Činjenica da je tijekom 150 godina ta uloga dominantno dodjeljivana vojnicima, a u Oxfordshiru vojvodi od Marlborougha, govori mnogo o onome što se dugo smatralo prikladnim životopisom. U 18. stoljeću su svi, osim jednog lorda-namjesnika, bili plemići, da bi u 19. stoljeću to bili svi.
Danas, imajući na umu njihovu znatno promijenjenu ulogu, Lordovi-namjesnici sve više pripadaju kategorijama uglednih ljudi koji imaju različite životopise.

Dužnosti[uredi | uredi kôd]

Odora engleskog Lorda-namjesnika uključuje značku ruže i krune na šapki i epoletama

Moderne odgovornosti Lordova-namjesnika uključuju:

  • Lord-namjesnik predstavlja monarha unutar namjesničkog područja;
  • dogovor o posjetama članova kraljevske obitelji i njihovih pratitelja;
  • dodjeljivanje medalja i odlikovanja u ime suverena[5] te savjetovanja o nominacijama za počasti;
  • sudjelovanje u građanskim, dobrovoljnim i društvenim aktivnostima unutar namjesničkog područja;
  • veza s lokalnim jedinicama Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Britanske armije i Kraljevskog zrakoplovstva;
  • upravljanje lokalnim pravosuđem kao predsjedavajući Savjetodavnog odbora: (rješavanje manjih slučajeva, sklapanje brakova, davanje dozvola i sl.);
  • predsjedavanje Savjetodavnim odborom za imenovanje općih poreznih povjerenika.

Uredovanje Lorda-namjesnika[uredi | uredi kôd]

Njegove su funkcije prilično slične funkcijama prefekta u Francuskoj. Kao predstavnik suverena u svojoj grofoviji, Lord-namjesnik mora zadržati apsolutnu političku neutralnost i ne može biti član, niti predstavljati bilo koju političku stranku tijekom svog mandata. Doživotni su delegati, ali mogu se povući s navršenih 75 godina međutim, u izuzetnim okolnostima, i suveren može povući svoj mandat. Svakom Lordu-namjesniku pomaže prolord-namjesnik i zamjenici koje on delegira. Prolord-namjesnik zauzima mjesto zapovjednika u slučaju njegove odsutnosti, bolesti ili nesposobnosti. Lord-namjesnik ima između trideset i četrdeset podnamjesnika, ovisno o broju stanovništva grofovije.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lord-namjesnik [Lord-namjesnik]. oxfordshire.gov.uk/ (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2021.
  2. Oxfordshire [Oxfordshire]. britannica.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 25. siječnja 2021. Pristupljeno 14. veljače 2021.
  3. Charles Brandon, 1. vojvoda od Suffolka [Charles Brandon, 1. vojvoda od Suffolka)]. spartacus-educational.com/ (engleski). Pristupljeno 14. veljače 2021.
  4. Marija Tudor, kraljica Francuske [Marija Tudor, kraljica Francuske]. englishmonarchs.co.uk/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 27. veljače 2021. Pristupljeno 14. veljače 2021.
  5. Suveren [Suveren]. proleksis.lzmk.hr/. Pristupljeno 14. veljače 2021.