Louise Glück

Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Louise Elisabeth Glück

Louise Elisabeth Glück (New York, 22. travnja 1943.8. rujna 2023.) američka je pjesnikinja i esejistica. 2020. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost za " nepogrešiv pjesnički glas koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim".[1] Dobitnica je mnogih glavnih književnih nagrada u Sjedinjenim američkim državama, uključujući Državnu humanističku medalju, Pulitzerovu nagradu za književno djelo, Državnu nagradu za knjigu, Nagradu Nacionalnog kruga kritičara knjige i Nagradu Bollingen.

Glück često opisuju kao autobiografsku pjesnikinju; njezino je djelo poznato po svom emocionalnom intenzitetu i po tome što se često oslanja na mit, povijest ili prirodu kako bi odrazila osobna iskustva i suvremeni život.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Glück je rođena u New Yorku, a odrasla je na njujorškom Long Islandu. Predavala je na koledžu Sarah Lawrence i Sveučilištu Columbia, ali nije stekla diplomu. Uz autorsku karijeru, karijeru je imala i u akademskim krugovima kao učiteljica poezije na nekoliko institucija.

U svom se radu Glück usredotočila na rasvjetljavanje aspekata traume, želje i prirode. Istražujući ove široke teme, njezina je poezija postala poznata po svojim iskrenim izrazima tuge i izolacije. Znanstvenici su se također usredotočili na njezinu izgradnju pjesničkih persona i odnos između autobiografije i klasičnog mita.

Trenutno je Glück izvanredna profesorica i pisac na Sveučilištu Yale. Živi u Cambridgeu u Massachusettsu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1]The Nobel Prize in Literature 2020. NobelPrize.org. Nobel Media AB 2020. 8. listopada 2020.
  2. Louise Glück | Authors | Macmillan. US Macmillan (engleski). Pristupljeno 7. travnja 2020.
Nedovršeni članak Louise Glück koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za književnost treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.