Lucio Modestini

Izvor: Wikipedija
Lucio Modestini
Lucio Modestini
Rođen 1180., 1181. ili 1182.
Gaggiano, Toskane
Preminuo 28. travnja 1260.
Poggibonsi kod Siene
Beatificiran 1274. (Grgur X.)
Slavi se u Rimokatoličkoj Crkvi
Spomendan 28. travnja
Svetišta Poggibonsi, Siena
Portal o kršćanstvu

Bl. Lucio (Lukezije) Modestini, poznat i kao Lucije Poggibonsijski, prema franjevačkoj predaji osnivač Trećeg reda sv. Franje, zajedno sa suprugom Buonadonnom de' Segni. Potvrdom pape Grgura X., supruga i on štuju se kao blaženici među članovima reda.[1][2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Smatra se da je rođen u selu Gaggianu kod Poggibonsija između 1880. i 1882. godine. Bio je suvremenik sv. Franje Asiškog. Prema nekim izvorima, u mladosti je bio plaćenik gibelinske vojske te se, skrasivši u Poggibonsiju, oženio Buonom de' Segni, zvanu Buonadonna (»ljepotica«). Postao je trgovac, uslužujući hodočasnike koji su danju prolazili gradom.[2] Prema životopisima, kao trgovac bijaše potpuno usmjeren na svoju djelatnost i materijalna dobra. U jednom trenutku doživljava obraćenje te se posvećuje djelima milosrđa, molitvi i bogoslužju, a kasnije i askezi i postu, odijevajući se u habit i spavajući na podu. U tomu mu se pridružuje i supruga te su ubrzo napustili trgovinu i razdijelili imetak gradskoj sirotinji, zadržavši tek dio zemlje za poljoprivredu.

U Poggibonsiju susreće Franju Asiškog te on i supruga, prema franjevačkoj predaji, postaju prvim članovima Trećeg reda sv. Franje, novoosnovanog ogranka franjevačkog reda za laike i osobe posvećenog života. Smatra se da je Red utemeljen 1221. godine. Teško se razboljevši sedam godina kasnije, umire 28. travnja 1260. zajedno sa svojom ženom, okrjepljeni svetim sakramentima.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Bazilika bl. Lukezija u Poggibonsiju.

Blaženog Lukezija i Bounadonnu štuju osobito pripadnici franjevačkog svjetovnog reda. U Poggibonsiju postoji bazilika bl. Lukezija, a 28. travnja uz vjerski i kulturni program slavi se njegov spomendan.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Third Orders (Trećoredci) Catholic Encyclopedia, Robert Appleton Company, New York, 1912., pristupljeno 24. travnja 2021.
  2. a b Beati Lucchese e Buonadonna (Bl. Lucio i Buonadonna) Santi e Beati, pristupljeno 24. travnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta