Luka Sučić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Luka Sučić (Bila kod Livna, 1648. - ?) je bio bački hrvatski plemić, vojskovođa i graničarski kapetan, zapovjednik grada Subotice.

Iz obitelji je starog hrvatskog plemstva Sučića koje je podrijetlom iz livanjskog kraja.[1] Izvori navode da je rođen u "Albani u Bosni" (oko 1648.), što je Bila (lat. alba= bijela) kod Livna. Predvodio je seobu Hrvata u Bačku.

Bio je vojskovođom bunjevačkih Hrvata u borbi protiv Turaka u Bačkoj (1687.—1688.).[2] U tom su se ratu istakli i Juraj Vidaković i Dujam Marković. Istakao se u bitci kod Sente.[3]

Potvrdu o plemstvu svoje obitelji obitelji Sučić dobio je 1690. godine. Plemstvo su mu u Bačkoj županiji potvrdili 1718. godine. Time hrvatska obitelj Sučića u Bačkoj spada u drugu skupinu hrvatskog plemstva u Bačkoj. To su obitelji koje su plemstvo zadobile od 1690. do 1699. godine.[4] Među njima su obitelji: Barašević, Marković, Sučić, Vidaković, Vujević, Manić, Grškalović, Kajić, Đelmiš, Šišković. [4]

Darovnica o Pačiru svjedoči da mu je obitelj 1810. godine dobila pridjevak de Pascer (Pačirski). [5]Potomci njegove obitelji žive u Subotici i Zagrebu, a prezimena su im oblika Sučić i Sučić-Pačirski.

Izvori[uredi VE | uredi]