Lumbini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lumbini, rodno mjesto Bude
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Lumbini, rodno mjesto Bude
Flag of Nepal.svg Nepal


Lumbini na karti Nepal
Lumbini
Lumbini
Lokacija Lumbinija u Nepalu
Godina uvrštenja: 1997. (21. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, vi
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/666 UNESCO

Lumbini (sanskrt: लुम्बिनी, što znači "predivni") je mjesto budističkog hodočašća u distriktu Kapilavastu u Nepalu, u blizini indijske granice. To je mjesto gdje je po predaji Mayadevi rodila Siddhartu Gautamu, koji je kasnije postao Buda Šakjamuni, osnivač budističke religije. Lumbini se nalazi u podnožju Himalaja,[1] 25 km istočno od općine Kapilavastu, gdje je Buda po predaji živio do svoje 29. godine. Buda je živio otprilike između 563. i 483. pr. Kr., a Lumbini je jedno o četiri mjesta na koje se hodočasti jer su bila važna u životu Bude. Ostala četiri mjesta su Kushinagar, Bodh Gaya i Sarnath.

Kraljevića dinastije Shakya, Siddhartu Gautama, poznatijeg kao Buda, rodila je kraljica Mayadevi, supruga kralja Suddodhana, vladara Kapilavastua, 623. pr. Kr. u slavnim vrtovima Lumbini, dok je na putovala od prijestolnice Tilaurakot svojoj obiteljskoj kući u Devadahi. God. 249. pr. Kr., predani budist, Maurijski car Ašoka, hodočastio je u Lumbini sa svojim učiteljem, Upaguptom, za koju priliku je podignut stup (slika desno), kao što je učinio u mnogim dijelovima Indije, kako bi se obilježio njegov posjet. Natpis na stupu u Lumbiniju ga identificira kao rodno mjesto Bude. Lumbini je bio mjesto hodočašća budista do 15. stoljeća, a njegova rana povijest je dobro dokumentirana u djelima kineskih putopisaca, osobito Fa Hsiena (4. st.) i Hsuan Tsanga (7. st.), koji je opisao hramove, stupe i druge objekte koje su zatekli tu. U ranom 14. stoljeću nepalski kralj Ripu Malla je obilježio svoje hodočašće u obliku dodatnih natpisa na Ašokinom stupu. Razlozi za prestanak hodočašća budističkih vjernika nakon 15. stoljeća i dalje je nejasan. Preostao je samo lokalni kult usredotočen na obožavanje slike Mayadevi iz 4. st. kao hinduističke božice-majke. Budistički hramovi su zapušteni i na kraju pali u ruševine. Ponovno su ga otkrili 1896. godine dr. A. Fiihrer i Khadga Samsher, tada guverner Palpe, koji je otkrio Ašokin stup.

Lumbini ima nekoliko hramova, uključujući hram posvećen Mayadevi, a nekoliko se gradi. Tu se također nalazi i Puskarini ili "sveti ribnjak" u koji je Budina majka ritualno zaronila prije rođenja i gdje je Buda imao svoje prvo kupanje. U blizini su i ostaci palače u Kapilvastuu. Na ostalim mjestima Lumbinija su kasnije Bude (bodisatve), prema predaji, doživjele konačan Bodhi ("buđenje") i odbacile zemaljski oblik.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lumbini

Koordinate: 27.467155° N 83.274908° E