Luzon

Koordinate: 16°N 121°E / 16°N 121°E / 16; 121 (WD)
Izvor: Wikipedija
Luzon
Otok
Položaj
Koordinate16°N 121°E / 16°N 121°E / 16; 121 (WD)
Smještajzapad Tihog oceana
Država Filipini
OtočjeFilipinsko otočje
Fizikalne osobine
Površina104,688 km2
Stanovništvo
Glavno naseljeQuezon City (Manila)
Broj stanovnika46,228,000
Luzon na zemljovidu Filipina
Luzon
Luzon
Luzon na zemljovidu Filipina
Zemljovid

Luzon je najveći i najnaseljeniji otok Filipinskog otočja i države Filipini. Četvrti je otok po broju stanovnika u svijetu. Na njemu su najveći filipinski gradovi Manila i Quezon City.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Luzon se nalazi na sjeveru Filipinskog otočja. Veći otoci južno od njega su Mindoro, Marinduque, Masbate i Samar, a manji Cabra, Ambulong i Ticao. Sjeverno su otočne skupine Babuyan i Batanes koje ga povezuju s otokom Tajvanom. Istočno su veći otoci Quezon i Catanduanes.

Obala je vrlo razvedena s brojnim zaljevima (najveći su Manilski, Ragay, Lagonoy, Albay i Lagayen). Na jugu je dugačak poluotok Bicol.

Reljef je planinski s brojnim vulkanima (najveći su Pinatubo, Mayon i Taal). Pinatubo je imao jaku erupciju 1991. godine. Planine su mlade i tlo je nestabilno s velikom opasnošću od potresa. Prostor oko Manile je nizinski s močvarnim jezerom Laguna de Bay.

Klima je tropska s visokim temperaturama i mnogo padalina cijele godine. Otok često pogađaju tajfuni. Veliki dio otoka je pokriven tropskom kišnom šumom.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Na Luzonu žive Filipinci podijeljeni na više etničkih skupina (Ilocano, Pangasinense, Kapampangan, Tarlac, Tagalog i Bicolano). Postoje doseljenici iz Indije i Kine, te Europljani (posebno Španjolci) i Amerikanci. Većina stanovništva su kršćani. Najnaseljeniji je središnji dio otoka oko Manile (urbana regija Manile).

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Prostor Manile je gospodarski i financijski centar Filipina s industrijom i uslužnim djelatnostima. U ostatku Luzona prevladava poljoprivreda (riža, banane, ananas, mango i kava).