Müritz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Müritz
Müritz.jpg
Lokacija Mecklenburg-Zapadno Pomorje
Koordinate 53°25′″N 12°41′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 53°25′″N 12°41′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Najveća dubina 31 m
Nadmorska visina 62 m
Pritoci Elde
Ulijeva se u Elde
Države Flag of Germany.svg Njemačka
Kuće za čamce pred Röbelom

Jezero Müritz nalazi se u njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje na području koje je prekriveno jezerima (njem.: Mecklenburgische Seenplatte, Mecklenburška jezerska nizina). Nakon Bodenskog jezera, gdje Njemačka površinu dijeli sa Austrijom i Švicarskom, je Müritz drugo najveće jezero Njemačke. Ali je Müritz najveće jezero Njemačke, čija površina u potpunost se nalazi u Njemačkoj. Ime Müritz vodi podrijetlo od slavenske riječi morcze = „malo more“).

Površina jezera je nastala u zadnjoj ledenoj doba i obučava 117 km² , maksimalna dubina je 31 m, ali prosječna dubina ima samo 6 m. Istočna strana jezera je plitka i na velikoj površini ne prelazi 1 m dubine. Kroz jezero prolazi rijeka Elde. Pokraj raznih zaštitnih prirodnih područja oko jezera je osnovan 1990. godine nacionalni park Müritz na istočnoj obali jezera. Površina nacionalnog parka je 318 km² i sadržava jedinstvenu Floru i Faunu.

Zbog posebnog oblika jezero ima samo obalu na zapadu i istoku.

Najveći grad na jezeru Müritz je Waren (Müritz); daljnja naselja su Rechlin, Vipperow, Ludorf, Röbel/Müritz, Gotthun, Sietow i Klink.

Gradska luka Waren-a


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]