MISTRAL (projektil)

Izvor: Wikipedija
Mistral (projektil)

Mistral u upotrebi francuske vojske
Vrsta Prijenosni zemlja-zrak projektil
Država podrijetla Francuska
Povijest uporabe
U službi 1989. - danas
U uporabi u 37 vojski diljem svijeta
Ratovi Kosovski rat
Povijest proizvodnje
Projektant MBDA
Projektirano 1974.
Proizvođač MBDA
Razdoblje proizvodnje 1988. - danas
Svojstva
Dužina 1.86 m
Promjer 90 mm
Brzina 800 metara u sek.
Posada 1
Bojna glava jaki eksploziv (2.95 kg)
Preciznost 5.3 km (preciznost u gađanju helikopeta iznosi 4 km)
Sustav navođenje infracrveno

Mistral je infracrveno navođeni zemlja-zrak projektil proizveden u europskoj multinacionalnoj kompaniji MBDA missile systems (bivši Matra BAe Dynamics). U kompaniju MBDA missile systems uključuju se Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija., a sjedište kompanije je u Parizu. Mistral je temeljen na francuskom projektilu SATCP (fra: Sol-Air À Très Courte Portée) te je prijenosni projektil čiji je razvoj započeo 1974. godine. Njegova proizvodnja započinje 1988. godine a uvođenje u službu godinu potom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zanimljivo je spomenuti da je Mistral dobio ime po istoimenom sjeverozapadnom vjetru u Provansi u Francuskoj.

Mistral je ušao u serijsku proizvodnju 1989. i sada ga koristi 37 vojnih snaga u 27 zemalja širom svijeta. Najviše korisnika Mistrala je u Aziji (10) i Europi (9). Zatim slijede korisnici iz Južne Amerike (5) te Afrike (2) te Novi Zeland kao predstavnik Oceanije.

Preko 16.000 projektila je naručeno/prodano. Također, neki izvori navode da je Kraljevska tajlandska mornarica naručila veliku količinu Sandral/Mistral projektila protu-zračne obrane. Procijenjena vrijednost narudžbe je između 45,7 i 76,2 milijuna eura. Ti projektili bit će opremljeni na dva broda Naresuan klase fregata i dva novo-izgrađena broda Pattani klase ophodni brod.

Značajke projektila[uredi | uredi kôd]

Osnovni način korištenja Mistrala je preko ramena jednog vojnika koji cilja metu te u konačnici ispaljuje projektil. Također, postoje i prijenosni dijelovi zahvaljujući kojima se Mistral može montirati na oklopna vozila, brodove i helikoptere te se s njih ispaljivati. Primjeri helikoptera koji koriste tu mogućnost su:

Mistral je prilagođen ispaljivanju s brodova te je dizajniran s dvije raketne jedinice i zove se - Sinbad. Noviji model s četiri raketne jedinice zove se Tetral.

Vojne performanse[uredi | uredi kôd]

Mistral je na službenom testiranju koje je obuhvatilo preko 2000 projektila pokazao točnost i uspjeh od 95% tokom testiranja.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

   

Izvori[uredi | uredi kôd]