Małgorzata Kożuchowska

Izvor: Wikipedija
Małgorzata Kożuchowska
Małgorzata Kożuchowska
Rođenje 27. travnja 1971.
Wroclaw, Poljska
Važnije uloge Hanna Mostowiak u Lj za ljubav
Važniji filmovi Živjeti i umrijeti[1]
IMDB Filmweb filmpolski.pl
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Małgorzata Kożuchowska (Wroclaw, 27. travnja 1971.), poljska je filmska, kazališna i televizijska glumica, pjevačica, televizijska voditeljica i sinkronizatorica.

Odlikovana je odličjem »Gloria Artis« poljskog Ministarstva kulture za zasluge u kulturi te Redom poljske obnove, drugim najvišim civilnim odlikovanjem, za iznimne zasluge.[2]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Diplomirala je na Dramskoj akademiji u Varšavi. Glumila je u Narodnom kazalištu u Varšavi, Narodnom kulturnom centru u Varšavi, Kazalištu Poljskog radija, Kazalištu Poljske televizije te u nekoliko kazališta u Varšavi (IMKA, Komedija, Scena na Woli).

Proslavila se ulogama u filmu »Kiler« i sapunici Lj kao ljubav, nakon koje je glumila u nizu televizijskih serija i filmova, od kojih nekoliko i strane proizvodnje.

Posudila je glas u brojnim popularnim crtanim filmovima: u sva tri dijela serijala Madagaskar (Glorija), Čudovištima iz ormara, Putu oko svijeta u 80 dana, Kumbi i dr. Kao televizijska voditeljica radi na prvom programu Poljske televizije (TVP1). Izdala je i album elektronske glazbe 2006.[3]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Dvostruka je dobitnica Nagrade »Telekamera« za najbolju glumicu (2004. i 2005.), »Zlatne patke« za najbolju glumicu (2004.), »Srebrnog leptira« za popularizaciju javnog zdravlja (2005.). Proglašena je ženom godine 2007. u izboru poljskog izdanja časopisa Glamour, a 2013. i ženom desetljeća prema izboru istog lista.

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Udala se 2008. u Bazilici sv. Križa u Varšavi za novinara Bartłomieja Wróblewskiegog, s kojim je 2014. dobila sina. Zbog problema sa začećem odbila je povrgnuti se in vitro oplodnji, no uspjela je zatrudnjeti pomoću NaPro tehnologije, koja je u skladu s katoličkom vjerom koju ispovijeda.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Živjeti i umrijeti Podatci o filmu na portalu mojtv.hr. Pristupljeno 24. svibnja 2020.
  2. Službena odluka o odlikovanjuArhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2021. (Wayback Machine) na službenim stranicama Predsjednika Republike Poljske, 11. studeni 2016. Pristupljeno 24. svibnja 2020.
  3. Podatci o albumu na Discogsu. Pristupljeno 24. svibnja 2020.
  4. Andrijanić, Goran: Odbila in vitro jer je katolkinja, ali dobila dijete zahvaljujući NaPro tehnologiji Bitno, 22. prosinca 2015. Pristupljeno 24. svibnja 2020.