Madagaskar 3: Najtraženiji u Europi

Izvor: Wikipedija
Madagaskar 3: Najtraženiji u Europi
Poster filma
Naslov izvornika
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
RedateljEric Darnell
Conrad Vernon
Tom McGrath
ProducentMireille Soria
Mark Swift
ScenaristEric Darnell
Noah Baumbach
Glavne ulogeBen Stiller
Chris Rock
David Schwimmer
Jada Pinkett Smith
Sacha Baron Cohen
Cedric the Entertainer
Andy Richter
Tom McGrath
Jessica Chastain
Bryan Cranston
Martin Short
Frances McDormand
GlazbaHans Zimmer
MontažaNick Fletcher
DistributerDreamworks
Godina izdanja18. svibnja 2012.
Trajanje93 minuta
DržavaSAD
Jezikengleski
Proračun$ 145,000,000
Zarada$ 746,900,000
Prethodni
Sljedeći
/
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Madagaskar 3: Najtraženiji u Europi (engl. Madagascar 3: Europe's Most Wanted) je američki animirani film iz 2012. godine, koji je producirao Dreamworks te je nastavak na Madagaskar 2. Film je redatelja Eric Darnell, Conrad Vernon i Tom McGrath, a scenarij su napisali Darnell i Noah Baumbach. U originalnoj verziji, pojavljuju se Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Elisa Gabrielli, McGrath, Chris Miller, Christopher Knights i Conrad Vernon te ponavljaju svoje glasovne uloge iz prvog i drugog filma.

U filmu se glavni likovi — skupina životinja iz zoološkog vrta Central Parka čije su ih pustolovine već odvele na Madagaskar i Afriku — pokušavaju vratiti u New York i nađu se kako putuju Europom s cirkusom dok ih progoni nemilosrdni Službenik za kontrolu životinja.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanadi 18. svibnja 2012., a u kinima je prikazan u Sjedinjenim Državama 8. lipnja 2012. Bio je to osmi film s najvećom zaradom 2012. i film s najvećom zaradom u franšizi, sa svjetskom zaradom od preko 746 milijuna dolara. Madagaskar 4, isprva je bio planiran za kino prikazivanje 2018., ali je uklonjen iz rasporeda izdavanja nakon restrukturiranja DreamWorks Animationa 2015.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Nedugo nakon što su postali suvođi, pingvini i čimpanze napuštaju Afriku za Monte Carlo u svom modificiranom zrakoplovu. Kada se ne vrate, Alex, Marty, Melman, Gloria, kralj Julien, Maurice i Mort odluče da bi ih trebali pronaći i vratiti se u njihov dom u zoološkom vrtu Central Park u New Yorku. Pronalaze pingvine i čimpanze u kasinu Monte Carlo. Nastaje kaos, a životinje jedva pobjegnu od Chantel DuBois, nemilosrdne francuske službenice za kontrolu životinja koja je odlučna dodati Alexovu glavu svojoj kolekciji taksidermija.

Kad se njihov zrakoplov sruši u Francuskoj, životinje se ukrcaju na odlazeći cirkuski vlak. Cirkuske životinje — morski lav po imenu Stefano, jaguar po imenu Gia i tigar po imenu Vitaly — sumnjičave su prema autsajderima, pa Alex laže da su one američke cirkuske životinje. Cirkus ide na nastup u Rimu, nakon čega slijedi nastup u Londonu gdje se nadaju impresionirati američkog promotora kako bi dobili svoju prvu američku turneju. Kako bi otklonili sumnje, pingvini kupuju cirkus od njegovog ljudskog kolovođe bogatstvom koje su stekli u Monte Carlu. U Rimu, Alex se zaljubljuje u Giu, dok se kralj Julien zaljubljuje u glumačku medvjedicu Sonyu. DuBois progoni kralja Juliena i Sonyu, ali ih ne uspijeva uhvatiti i biva uhićen.

Nastup u Koloseumu u Rimu je katastrofa: životinje krenu po zlu i bijesna ih publika otjera, iako one jedva pobjegnu u vlaku. Stefano kasnije objašnjava Alexu da je cirkus nekoć bio poznat, a Vitaly njegova zvijezda, vješto skačući kroz sve manje obruče. Međutim, teške opekline tijekom jedne od Vitalijevih vratolomija dovele su ga do gubitka strasti i zbog toga je patio cijeli cirkus. Alex uvjerava cirkuske životinje da osmisle novu i uzbudljivu točku sa svim životinjama koja će im vratiti bivšu slavu. Marty i Stefano pronalaze novu strast u pucanju iz topa, dok Melman i Gloria postaju vješti u zajedničkom plesu na žici. Gia nagovori Alexa da je nauči "Trapeze Americano" i njih se dvoje počinju zaljubljivati. U međuvremenu, DuBois bježi iz zatvora i nastavlja njezinu potjeru prije nego što ispiše dokument koji prikazuje fotografiju Alexe kako nastupa u zoološkom vrtu Central Park.

U Londonu, Vitaly se boji ponovnog neuspjeha i razmišlja o odustajanju od nastupa, ali Alex mu pomaže da ponovno otkrije svoju strast prema izvođenju nemogućeg. Na Alexov prijedlog, Vitaly se maže regeneratorom za kosu umjesto maslinovim uljem i uspijeva skočiti kroz obruč. Predstava postiže spektakularan uspjeh, a promotor potpisuje ugovor s cirkusom. DuBois se pojavljuje i pingvini uspijevaju spriječiti njezin pokušaj da uhvati Alex. Međutim, tiskani dokument koji je nosila otkriva da su Alex, Marty, Melman i Gloria cijelo vrijeme bile životinje u zoološkom vrtu. Osjećajući se izdanima i prevarenima, cirkuske životinje izbacuju četvorku.

Nakon što se kralj Julien i Sonya posvađaju, životinje iz zoološkog vrta i cirkusa odlaze svojim putevima, ali stižu u Central Park u isto vrijeme. Gledajući svoj stari dom, životinje iz zoološkog vrta shvaćaju koliko su ih njihove avanture promijenile i odlučuju da je njihovo pravo mjesto u cirkusu. Zatim ih iz zasjede čeka DuBois, ali prije nego što uspije odrubiti glavu Alexu, stižu zaposlenici zoološkog vrta koji pogrešno vjeruju da ona vraća nestale životinje. Kralj Julien se vraća u cirkus s vijestima i miri se sa Sonyom dok Gia i Vitaly uvjeravaju ostale da bi trebali spasiti svoje prijatelje. Životinje u zoološkom vrtu se bude u svojim starim nastambama, sada okruženim visokim ogradama. Osoblje zoološkog vrta odaje počast DuBois, ali ona odbija njihovu nagradu i potajno puni otrovom napunjenu strijelicu i cilja u Alexa. Uskoro ih spašavaju cirkuske životinje i zajedno pobjeđuju DuBoisa. Alex i njegovi prijatelji trajno se pridružuju cirkusu s Alexom i kraljem Julienom koji započinju romantičnu vezu s Giom, odnosno Sonyom. Kao odmazdu za izazivanje njihovih nevolja, pingvini šalju DuBois i njezine pristaše u sanducima na Madagaskar, podsjećajući na način na koji su životinje otpremljene.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

Lik Originalni glas Glasove posudili
Alex Ben Stiller Boris Mirković
Chantel DuBois Frances McDormand Jasna Bilušić
Gia Jessica Chastain Dijana Vidušin
Gloria Jada Pinkett Smith Zrinka Cvitešić
Kralj Gjuro Sacha Baron Cohen Dražen Bratulić
Kompa Chris Miller Zoran Gogić
Marty Chris Rock Ozren Grabarić
Mason Conrad Vernon Željko Duvnjak
Moris Cedric the Entertainer Zlatan Zuhrić
Melman David Schwimmer Drago Utješanović
Mort Andy Richter Dražen Bratulić
Pišta Christopher Knights Ranko Tihomirović
Rico Zoran Gogić
Spika Tom McGrath Ranko Tihomirović
Stefano Martin Short Marko Makovičić
Vitalij Bryan Cranston Slavko Juraga

Ostali originalni glasovi[uredi | uredi kôd]

Hrvatska sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Ostali glasovi:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]