Mahershala Ali

Izvor: Wikipedija
Mahershala Ali
Mahershala Ali
Ali na filmskom festivalu u Torontu 2016. godine.
Rodno ime Mahershalalhashbaz Ali Gilmore
Rođenje 16. veljače 1974., Oakland, Kalifornija, SAD
Pseudonim(i) Mahershala Karim-Ali
Zanimanje Glumac
Godine rada 2001. -
Supruga Amatus-Sami Karim (2013. - )
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mahershalalhashbaz "Mahershala" Ali Gilmore (16. veljače 1974.) je američki glumac i reper. Svoju je glumačku karijeru Ali započeo u televizijskim serijama Crossing Jordan i Threat Matrix prije nego što je svjetsku slavu postigao nastupom u znanstveno-fantastičnoj seriji The 4400. Prvu zapaženu ulogu na filmu ostvario je 2008. godine u filmu Neobična priča o Benjaminu Buttonu redatelja Davida Finchera, a od ostalih glumačkih nastupa svakako treba izdvojiti filmove Predatori, Grijesi očeva, Pobunjenik iz okruga Jones, Hidden Figures i Igre gladi. Ali je također poznat po ulozi Remyja Dantona u Netflixovoj televizijskoj seriji Kuća od karata te kao Cornell "Cottonmouth" Stokes u seriji Luke Cage.

Za ulogu Juana u hvaljenoj drami Moonlight iz 2016. godine Ali je pobrao hvalospjeve filmskih kritičara te osvojio prestižnu nagradu Oscar, nagradu Udruženja glumaca Amerike i nagradu kritičara sve u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Za istu je ulogu dobio nominacije za nagrade Zlatni globus i BAFTA (također u kategoriji sporednog glumca). Dobivši Oscara Ali je postao prvi Musliman koji je osvojio tu nagradu u njezinoj povijesti.[1]

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Ali je rođen 1974. godine u Oaklandu (država Kalifornija) kao sin Willicije i Phillipa Gilmorea. Odrastao je u Clevelandu (država Ohio), a u Oakland se vratio u dobi od 14 godina.[2] Ime je dobio po Maher-shalal-hash-bazu, dječaku proroku iz Biblije. Odgojen kao Kršćanin od strane majke i svećenika,[3][4] kasnije se preobratio na Islam te promijenio svoje prezime Gilmore u Ali i pridružio se muslimanskoj zajednici Ahmadija.[5][6][7] Njegov otac nastupao je na Broadwayju.[3] Pohađao je sveučilište St. Mary u Kaliforniji gdje je 1996. godine diplomirao.

Premda je Ali na sveučilište došao uz pomoć košarkaške stipendije, ubrzo je shvatio da ne želi svoj život usmjeriti sportskoj karijeri nakon što je uvidio kakav tretman dobivaju tamošnji sportaši. Razvio je zainteresiranost za glumu, pogotovo nakon što je nastupio u kazališnoj predstavi Spunk koja mu je kasnije omogućila ulazak u šekspirijansko kalifornijsko kazalište. Ubrzo potom započeo je pohađati sveučilište u New Yorku gdje je diplomirao 2000. godine.[2]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Sve do 2010. godine Ali je u profesionalnim krugovima bio poznat pod imenom Mahershalalhashbaz Ali.[2][8] Najpoznatiji je po portretima Remyja Dantona u Netflixovoj seriji Kuća od karata, Cornellu Stokesu u seriji Luke Cage, pukovniku Boggsu u filmovima Igre gladi te Tizzyja u filmu Neobična priča o Benjaminu Buttonu redatelja Davida Finchera.

Za ulogu mentora i dilera droge Juana u drami Moonlight iz 2016. godine Ali je pobrao hvalospjeve filmske kritike i osvojio nagradu Oscar, nagradu Udruženja glumaca Amerike i nagradu kritičara za najboljeg sporednog glumca te dobio nominacije u istoj kategoriji za nagrade Zlatni globus i BAFTA. Osvojivši Oscara na 89. dodjeli te nagrade, Ali je postao prvim Muslimanom u povijesti kojem je to uspjelo u glumačkoj kategoriji.[1]

Godine 2017. službeno je najavljeno da će Ali odigrati jednu od glavnih uloga u trećoj sezoni kritičarski hvaljene HBO-ove serije Pravi detektiv i to kao državni policajac Arkansasa Wayne Hays.[9]

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Ali je Ahmadijac.[5][7] Svome mačku dao je ime Nas, prema poznatom glazbeniku.[3] Supruga mu je Amatus-Sami Karim[10] s kojom ima jednu kćerku.[11]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Crum, Maddie. 26. veljače 2017. Mahershala Ali Becomes The First Muslim Actor To Win An Oscar. The Huffington Post. Pristupljeno 27. veljače 2017.
  2. a b c Ali, Mahershala. 22. listopada 2011. Mahershala Ali ('96). Saint Mary's College of California. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. ožujka 2019. Pristupljeno 14. prosinca 2016.
  3. a b c Viera, Bené. Mahershala Ali Quit House of Cards and Became Marvel's New Villain. GQ. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. siječnja 2017. Pristupljeno 6. siječnja 2017.
  4. Mic. Who is Mahershala Ali's wife? How Amatus-Sami Karim helped him convert to Islam. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. lipnja 2020. Pristupljeno 27. veljače 2017.
  5. a b Will Mahershala Ali be the first Muslim actor to win an Oscar?. 21. veljače 2017. Pristupljeno 26. veljače 2017.
  6. Moonlight's Mahershala Ali: anti-Islam prejudice 'not a shock' if you have grown up black. Guardian. 21. veljače 2017. Pristupljeno 26. veljače 2017.
  7. a b By the Dawns Early Light: Short Stories by American Converts to Islam (PDF). alislam.org. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 2. veljače 2013. Pristupljeno 4. kolovoza 2010.
  8. Desta, Yohana. 20. listopada 2016. Mahershala Ali Is Everywhere—and He's Only Getting Started. Vanity Fair. Pristupljeno 14. prosinca 2016.
  9. Wagmeister, Elizabeth. 1. srpnja 2017. Mahershala Ali in Early Discussions to Join HBO's 'True Detective' Season 3. Variety (engleski). Pristupljeno 12. srpnja 2017.
  10. Actor Mahershala Ali: Wondering Who is This Actor Married to? Wife, Girlfriend or Gay?. Liverampup. Pristupljeno 23. listopada 2016.
  11. Mahershala Ali welcomes first child with wife Amatus Sami-Karim. USA Today. Pristupljeno 21. ožujka 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]