Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Main Page)
Skoči na: orijentacija, traži
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 177.284 članka.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Gospić

Gospić je grad u Hrvatskoj. Nalazi se u središnjem dijelu Like. Sjedište je Ličko-senjske županije, kao i Gospićko-senjske biskupije.

Gospić je jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, dobio je fizionomiju grada za vrijeme Vojne krajine početkom 18. stoljeća, od kada je upravno sjedište Like. Proživio je burnu prošlost posebno za vrijeme Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Kao općina, prostire se na površini od čak 967 km2, oko 42 km u smjeru jugoistok-sjeverozapad i oko 33 km u smjeru sjeveroistok-jugozapad, što je više od površine gradova Zagreba, Pariza ili Berlina. Zavičaj je mnogih velikana od kojih se ističu Otac domovine- dr. Ante Starčević, svjetski poznati znanstvenik Nikola Tesla i slikar Miroslav Kraljević. Spomen-dom dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku sagrađen je 1998., a Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu djeluje od 2006. godine. Na širem području Gospića nalazi se velik broj vrijednih prirodnih znamenitosti kao što su: Nacionalni park Paklenica, Park prirode Velebit, rijeke Lika, Novčica i Bogdanica, spilje Ostrovica i Pčelina, Kruščićko jezero, poučna staza Terezijana, paleontološki spomenik prirode Velnačka glavica, park šume Jasikovac i Vujnovića brdo te vrijedne velebitske preborne šume. Godine 1900. u gospićkoj park šumi Jasikovac bilo je tenisko igralište, prvo u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. U Jasikovcu je osnovan i najstariji teniski klub u Hrvatskoj. Gospićko-senjska biskupija sa sjedištem u Gospiću djeluje od 2000. godine.


(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)

Novosti

Maraton lađa
  • 17. kolovoza − Hrvatska kadetska rukometna reprezentacija izborila ulazak u poluzavršnicu svjetskog prvenstva u Gruziji.
  • 16. kolovoza − Hrvatska kadetska košarkaška reprezentacija (do 16) izborila ulazak u poluzavršnicu europskog prvenstva u Crnoj Gori.
  • 13. kolovoza − Hrvatska atletičarka Sandra Perković na svjetskom prvenstvu u Londonu opet postala svjetska prvakinja u bacanju diska.
  • 13. kolovoza − Hrvatska džudašica Helena Vuković postala svjetska kadetska prvakinja na svjetskom kadetskom prvenstvu u Čileu.
  • 13. kolovozaHrvatska vaterpolska reprezentacija do 20 godina plasirala se u završnicu svjetskog prvenstva u Beogradu pobijedivši u poluzavršnici Mađarsku 6:4.
  • 13. kolovoza − Umro Ivica Golec, hrvatski povjesničar, znanstvenik, istraživač, društveni djelatnik i publicist, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Petrinji i počasni predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj.
  • 12. kolovoza − Na 20. jubilarnom Maratonu lađa pobijedila je ekipa "Gusara" iz Komina šesti put. Drugi su bili "Argo" iz Bjelovara, prošlogodišnji pobjednici, a treće mjesto dijele Stablina i "Crni put" Metković.
  • 12. kolovoza − Umro Zdravko Hebel, sveučilišni profesor, bivši hrvatski plivač i vaterpolist, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i osvajač zlatne vaterpolske medalje na Olimpijskim igrama i europskih kupova, športski dužnosnik.


Na današnji dan

20. kolovoza – imendani: Bernard, Samuel, Branko; Dan državnosti u Estoniji

Voyager 2


Nedavni dani: 19. kolovoza18. kolovoza17. kolovoza

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata