Majka Božja Montserratska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Majka Božja Montserratska
Majka Božja Montserratska
Kip Majke Božje Montserratske
Nadnevak 27. travnja
Svetišta Benediktinski samostan Montserrat, Španjolska
Blažena Djevica Marija

Majka Božja Montserratska (Crna Gospa iz Montserrata, još i La Moreneta, katalonski Mare de Deu de Montserrat) naziv je za Mariju koja se štuje u benediktinskom samostanu na Montserratu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prema kršćanskoj predaji, jedne noći godine 808., bdijući u planini Montserrat kod svojih stada, nekoliko pastira je vidjelo svjetlo koje silazi s neba i čulo pjevanje i glazbu. Obavijestili su o tome svjetovne i crkvene vlasti i mjesto je pretraženo. Otkriven je kip Madone sa Djetetom Isusom. Kip su ponjeli sa sobom, no na jednom mjestu postao je težak i nepomičan. Shvatili su to kao Božji znak da na tom mjestu kip treba ostati i biti čašćen. Godine 895. sagrađen je ženski redovnički samostan, a 976. godine zamjenjuju ih benediktinci.

Svetište[uredi | uredi kôd]

Crni drveni kip Majke Božje Montserratske potječe iz 12. stoljeća. Crnoj Gospi Montserratskoj hodočastio je i Ignacije Loyola 1522. godine, nakon oporavka od ratnih ozljeda. Papa Lav XIII. 1881. godine je Majku Božju Montserratsku proglasio zaštitnicom Katalonije. Danas je svetište poznato hodočasničko i turističko odredište. Blagdan Majke Božje Montserratske slavi se 27. travnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Majka Božja Montserratska.
Mrežna mjesta