Majka Božja Montserratska

Izvor: Wikipedija
Majka Božja Montserratska
Majka Božja Montserratska
Kip Majke Božje Montserratske
Spomendan 27. travnja
Svetišta Benediktinski samostan Montserrat, Španjolska
Blažena Djevica Marija
Portal o kršćanstvu

Majka Božja Montserratska (Crna Gospa iz Montserrata, još i La Moreneta, katalonski Mare de Deu de Montserrat) naziv je za Mariju koja se štuje u benediktinskom samostanu na Montserratu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prema kršćanskoj predaji, jedne noći godine 808., bdijući u planini Montserrat kod svojih stada, nekoliko pastira je vidjelo svjetlo koje silazi s neba i čulo pjevanje i glazbu. Obavijestili su o tome svjetovne i crkvene vlasti i mjesto je pretraženo. Otkriven je kip Madone s Djetetom Isusom. Kip su ponijeli sa sobom, no na jednom mjestu postao je težak i nepomičan. Shvatili su to kao Božji znak da na tom mjestu kip treba ostati i biti čašćen. Godine 895. sagrađen je ženski redovnički samostan, a 976. godine zamjenjuju ih benediktinci.

Svetište[uredi | uredi kôd]

Crni drveni kip Majke Božje Montserratske potječe iz 12. stoljeća. Crnoj Gospi Montserratskoj hodočastio je i Ignacije Loyola 1522. godine, nakon oporavka od ratnih ozljeda. Papa Lav XIII. 1881. godine je Majku Božju Montserratsku proglasio zaštitnicom Katalonije. Danas je svetište poznato hodočasničko i turističko odredište. Blagdan Majke Božje Montserratske slavi se 27. travnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Majka Božja Montserratska
Mrežna mjesta