Majka Božja Montserratska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kip Majke Božje Montserratske

Majka Božja Montserratska (Crna Gospa iz Montserrata, još i La Moreneta, katalonski Mare de Deu de Montserrat) naziv je za Mariju koja se štuje u benediktinskom samostanu na Montserratu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prema kršćanskoj predaji, jedne noći godine 808., bdijući u planini Montserrat kod svojih stada, nekoliko pastira je vidjelo svjetlo koje silazi s neba i čulo pjevanje i glazbu. Obavijestili su o tome svjetovne i crkvene vlasti i mjesto je pretraženo. Otkriven je kip Madone sa Djetetom Isusom. Kip su ponjeli sa sobom, no na jednom mjestu postao je težak i nepomičan. Shvatili su to kao Božji znak da na tom mjestu kip treba ostati i biti čašćen. Godine 895. sagrađen je ženski redovnički samostan, a 976. godine zamjenjuju ih benediktinci.

Svetište[uredi VE | uredi]

Crni drveni kip Majke Božje Montserratske potječe iz 12. stoljeća. Crnoj Gospi Montserratskoj hodočastio je i Ignacije Loyola 1522. godine, nakon oporavka od ratnih ozljeda. Papa Lav XIII. 1881. godine je Majku Božju Montserratsku proglasio zaštitnicom Katalonije. Danas je svetište poznato hodočasničko i turističko odredište. Blagdan Majke Božje Montserratske slavi se 27. travnja.

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Majka Božja Montserratska.
Mrežna mjesta