Majstor Radovan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Majstor Radovan. Za druga značenja pogledajte Majstor Radovan (razdvojba).

Majstor Radovan je bio kipar i arhitekt koji je živio u Dalmaciji u 13. stoljeću. Njegovo najpoznatije djelo je Radovanov portal u Trogiru koji je isklesao 1240. godine i potpisao natpisom na luneti:
FUNDATUR VALVE POST PARTUM VIRGINIS ALME PER RADUANUM CUNCTIS....
Što bi značilo da je majstor Radovan bio ponajbolji u umjentosti skulpture, a portal je završio u vrijeme biskupa Treguana iz Firence.

Svojim djelom Radovan se predstavlja kao izrazita individualnost. Mogao je učiti samo u krugu najnaprednije francuske monumentalne katedralne skulpture svog doba i u Antelamijevom krugu u Italiji, ali je nesumnjivo sve poticaje samostalno preradio i, razvijajući naročito, emotivne i realističke tendencije gotike, obogatio ih lokalnom dalmatinskom tematikom i sadržajima suvremenoga trogirskog ambijentaculturnet.hr. Radovan u romaničkim reljefima trogirskog portala primjenjuje bitnu inovaciju suvremenoga gotičkog humanizma i realizma. Portal nije samo najmonumentalnije djelo romaničko-gotičke skulpture u Hrvatskoj nego je značenje trogirskog portala u cijelom jadranskom bazenu izuzetno i prvorazredno.

Njegova kiparska radionica u Trogiru zaslužna je za mnoga umjentička djela i u drugim dalmatinskim gradovima (poput skulptura na zvoniku splitske katedrale) i obilježila je 13. i 14. st.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]