Malala Yousafzai

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Malala Yousafzai (2014.)
Malala Yousafzai u "Ovalnom uredu" u listopadu 2013.

Malala Yousafzai (Mingora, 12. srpnja 1997.) je pakistanska učenica i aktivistica za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir koju je dobila 2014 godine[1].

Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje. Yousafzai je iz grada Mingore u pokrajini Swat. Bila je žrtva napada vatrenim oružjem u listopadu 2012.[2]

Danas možete vidjeti da sam živa, mogu govoriti, mogu vas vidjeti... To je sve zbog molitvi mnogih ljudi. Bog ih je uslišao i podario mi novi život. Drugi život. I želim služiti ljudima, želim da svaka djevojčica, svako dijete bude obrazovano. Zato smo i utemeljili Zakladu Malala.
Malala Yousafzai, izjava nakon operacije[3]

U 2009., u dobi od 11 godina, postala je poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su pokušali ubiti Malalu 9. listopada 2012., pucajući joj u glavu i vrat. Dobila je hitnu pomoć u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lubanji i vratio sluh.[4]

Pakistanske vlasti odlučile su otvoriti škole s imenom Malale Yousafzai za siromašnu djecu.[5] Oko 300.000 ljudi potpisalo je peticiju da se Malala Yousafzai nominira za Nobelovu nagradu za mir.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]