Malcolm Lowry

Izvor: Wikipedija
Malcolm Lowry
Rođenje 28. srpnja 1909.
New Brighton, Engleska
Smrt 26. lipnja 1959.
Ripe, Engleska
Književne vrste roman
Književni period modernizam
Supruga(e) Jan Gabrial (1934. – 1937.)
Margerie Bonner (1940. – 1957.)
Važnija djela
Portal o životopisima

Malcolm Lowry (28. srpnja 1909., New Brighton, Engleska - 26. lipnja 1959., Ripe, Engleska), bio je britanski romanopisac, autor romana Pod vulkanom.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Lowry je rođen u New Brightonu u Engleskoj, kao četvrti sin Arthura Lowryja.

Školovao se Leysu i St. Catherinnes collidgeu u Cambridgeu. 1927. je, kao mladić, postao mornar (poput pisaca Eugenea O’Neilla, Hermana Melvillea i Josepha Conrada), čime je udovoljio svojoj želji o putovanju oko svijeta. To se odrazilo u njegovim ranijim djelima (npr. roman Ultramarine).

Ženio se dvaput. Prvi put za Jan Gabrial, glumicu, koju je upoznao dok je u Hollywoodu radio kao scenarist. Njihov se brak raspao za vrijeme njihovog boravka u Cuernavaci u Meksiku. Druga supruga bila mu je Margerie Bonner s kojom se nastanio u straćari u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, gdje se Lowry posvetio zdravom životu i pisanju. Ta straćara je uništena u požaru, zajedno s većinom djela na kojima je Lowry tada radio, osim romana Pod vulkanom, punom autobiografskih elemenata o piščevu životu u Meksiku, posvećenog Margerie.

Nakon toga Lowry se sa suprugom preselio u New York, gdje je bezuspješno tražio izdavača za Pod vulkanom objavljenog tek 1946. u Engleskoj gdje je Lowry ostao živjeti do smrti.

Lowry je bio alkoholičar još od mladosti, a stanje se pogoršavalo s vremenom. Kronični alkoholizam uništio je sav Lowryjev stvaralački talent.

Umro je u Ripeu u noći kad je pokušavao ubiti suprugu, od prekomjerne doze alkohola pomiješane s tabletame za spavanje.