Malcolm Lowry

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Malcolm Lowry
Rođenje 28. srpnja 1909.
New Brighton, Engleska
Smrt 26. lipnja 1959.
Ripe, Engleska
Književne vrste roman
Književni period modernizam
Supruga(e) Jan Gabrial (1934. – 1937.)
Margerie Bonner (1940. – 1957.)
Važnija djela
Portal o životopisima

Malcolm Lowry (28. srpnja 1909., New Brighton, Engleska - 26. lipnja 1959., Ripe, Engleska), bio je britanski romanopisac, autor romana Pod vulkanom.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Lowry je rođen u New Brightonu u Engleskoj, kao četvrti sin Arthura Lowryja.

Školovao se Leysu i St. Catherinnes collidgeu u Cambridgeu. 1927. je, kao mladić, postao mornar (poput pisaca Eugenea O’Neilla, Hermana Melvillea i Josepha Conrada), čime je udovoljio svojoj želji o putovanju oko svijeta. To se odrazilo u njegovim ranijim djelima (npr. roman Ultramarine).

Ženio se dvaput. Prvi put za Jan Gabrial, glumicu, koju je upoznao dok je u Hollywoodu radio kao scenarist. Njihov se brak raspao za vrijeme njihovog boravka u Cuernavaci u Meksiku. Druga supruga bila mu je Margerie Bonner s kojom se nastanio u straćari u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, gdje se Lowry posvetio zdravom životu i pisanju. Ta straćara je uništena u požaru, zajedno s većinom djela na kojima je Lowry tada radio, osim romana Pod vulkanom, punom autobiografskih elemenata o piščevu životu u Meksiku, posvećenog Margerie.

Nakon toga Lowry se sa suprugom preselio u New York, gdje je bezuspješno tražio izdavača za Pod vulkanom objavljenog tek 1946. u Engleskoj gdje je Lowry ostao živjeti do smrti.

Lowry je bio alkoholičar još od mladosti, a stanje se pogoršavalo s vremenom. Kronični alkoholizam uništio je sav Lowryjev stvaralački talent.

Umro je u Ripeu u noći kad je pokušavao ubiti suprugu, od prekomjerne doze alkohola pomiješane s tabletame za spavanje.