Prijeđi na sadržaj

Mališan

Izvor: Wikipedija
Mališan
Naslov izvornika
The Kid
RedateljCharles Chaplin
ProducentCharles Chaplin
ScenaristCharles Chaplin
Glavne ulogeCharles Chaplin
Jackie Coogan
Edna Purviance
Henry Bergman
Lita Grey
GlazbaCharles Chaplin
DistributerFirst National
Godina izdanja1921.
Trajanje68 min.
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu
Mališan

Mališan (eng. The Kid) je film Charlieja Chaplina iz 1921. u kojem se Jackie Coogan pojavljuje kao njegov posvojeni sin. Film je postigao veliki uspjeh te bio drugi najuspješniji film 1921., iza Četiri jahača apokalipse.

Mališan govori o Skitnici (Chaplin) koji pronalazi napuštenu bebu u uličici i počne se brinuti za njega. Kako dijete odrasta, dvojica održavaju savršen odnos, a počinju raditi sitne podvale kako bi nasamarili ljude.

Mališan je poznat po tome jer je bio prvi dugometražni film koji je spojio komediju i dramu. Najslavnija i najpotresnija sekvenca filma je kad Skitnica očajno po krovovima počinje progoniti socijalnog radnika koji mu je uzeo dijete, i njihovo emocionalno ujedinjenje. Publika je u to vrijeme bila duboko dirnuta filmom i odnosom Mališana s omiljenim likom Skitnice, od kojeg do tada nisu doživjeli toliko emocionalnog naboja.

Chaplin i Coogan ostvarili su nezaboravne izvedbe u Mališanu. Film je učinio Coogana, tada glumca u vodviljima, prvom velikom dječjom filmskom zvijezdom. Mnogi Chaplinovi biografi su naglasili da je nepatvoreni bliski i dirljivi odnos prikazan u filmu bio rezultat smrti Chaplinova prvorođenog sina, koji je umro kao novorođenče malo prije početka produkcije. Portret siromaštva i okrutnosti socijalnih radnika je direktna uspomena na Chaplinovo vlastito djetinjstvo u Londonu.

Nakon što je 1920. produkcija završena, Chaplin se razvodio od prve supruge Mildred Harris, koja je potraživala njegovu imovinu. Chaplin i njegovi suradnici prokrijumčarili su neobrađeni negativ u Salt Lake City, Utah (navodno upakiran u limenke kave), i montirali film u tamnošnjem hotelu. Prije objavljivanja filma, Chaplin je zatražio povišicu od distributera filma, First National Corporation, i dobio je na osnovi snage posljednjeg filma. Chaplin je ponovno montirao i objavio film 1971., te skladao novi glazbeni broj (koji mnogi smatraju jednim od njegovih najboljih).

Lita Grey, koja glumi zavodljivog anđela u filmu, postala je Chaplinova druga supruga od 1924. do 1927. Stariji Chaplin i Coogan susreli su se posljednji put 1972., tijekom Chaplinova kratkog povratka u Ameriku tijekom kojeg je primio Oscara za životno djelo.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Chaplin i Jackie Coogan u Mališanu

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]