Mali leteći medvjedići

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mali leteći medvjedići
AutorDušan Vukotić
Država podrijetlaFlag of Croatia.svg Hrvatska
Flag of Canada.svg Kanada
JezikHrvatski
Broj epizoda39
Prikazivanje
U HrvatskojHRT
Emitiranje1990.1991.

Mali leteći medvjedići (engl. The Little Flying Bears), hrvatsko-kanadska crtana serija nastala u koprodukciji Zagreb filma i CinéGroupea, jedna od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija prodana u stotinjak država.[1] Izvorno se prikazivala početkom 1990-ih uz višemilijunsku gledanost u Kanadi i državama Srednje i Jugoistočne Europe, gdje se nekoliko puta ponovno prikazivala na nacionalnim televizijama.

Autor i začetnik serije je Dušan Vukotić koji je pozvao Peru Kvesića na izradu crtića za inozemstvo. Zahvaljujući Vukotićevim poznanstvima, ostvarena je koprodukcija s Kanadom. Dotad su prve epizode već stekle zavidnu popularnost na području Hrvatske, a izdan je i album sa samoljepljivim sličicama i nekoliko slikovnica.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Mjesto radnje je stoljetna šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila, tamo je dom zajednice koju predvodi mudri stari medvjed Platon. U tome mu pomažu leteći medvjedići, među kojima najviše Tina i Dado koji uvijek slušaju njegove savjete, baš kao i savjete sove zvane Grga. U svakoj epizodi krilati medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnost i vratiti sklad u njihovo obitavalište – šumu. Da ne bi sve bilo idealno, brinu se lasice Smradac i Smucalo koji šumu zagađuju otpacima ljudskog napretka.

Na velikom odlagalištu smeća u blizini šume često nalaze konzerve, naftu, spojeve i ostale otpatke te neprestano traže načine da poremete želju letećih medvjedića za mirom i radošću. U spletkama im se često pridružuje i zbunjena zmija zvana Sliniša. No najzaposleniji među medvjedićima, Tina, Dado, blizanke Jasmina i Latica te braća Joško i Janko uvijek uspiju poremetiti planove nestašnih lasica.[2]

Prikazivanje[uredi | uredi kôd]

Serija se izvorno prikazivala 1990. - 1991. u ukupno 39 epizoda u Kanadi i na području Jugoslavije, tada zemlje pred raspadom, ponajprije putem HRT-a (Televizije Zagreb).

Između ostalog prikazivala se i u Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Makedoniji, Poljskoj, Izraelu, Španjolskoj, Sloveniji, Švedskoj, Arapskom svijetu, Islandu, Rusiji i dr. Posebnu je popularnost stekla u bivšim komunističkim zemljama poput Sovjetskog saveza, Čehoslovačke i Jugoslavije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 L.Č. Crtani film uz koji su odrastale generacije: Sjećate li se Letećih medvjedića? Razgovor Pere Kvesića za Klix.ba, 5. ožujka 2015. (pristupljeno 28. travnja 2018.)
  2. Mali leteći medvjedi RTL Kockica (pristupljeno 28. travnja 2018.)