Mali mozak

Izvor: Wikipedija
Mali mozak

Mali mozak ili cerebelum je smješten u stražnjoj lubanjskoj jami, potpuno odvojen od donje plohe velikog mozga duplikture dure mater cerebri.

Ispod i sprijeda odvojen je od stražnjeg dijela ponsa četvrtom klijetkom, a od produljene moždine proširenjem subarahnoidalnog prostora velikom cisternom (cisterna magna).

Na malom mozgu se razlikuju razvojni (stariji) i mlađi dio.

Siva masa nalazi se na površini kao kora cortex cerebri i subkortikalno kao jedra malog mozga [krovno jedro - nucleus fastigii, loptasto jedro - nucleus globosus, čepoliko jedro - nucleus emboliformis i zupčasto jedro - nucleus dentatus]. Bijela masa smještena je u unutrašnjosti kao medularno tijelo corpus modulare.

Sastoji se od neparnog središnjeg dijela koji se naziva vermis i dviju cerebelarnih hemisfera. S moždanim deblom je povezan s cerebelarnim pedunkulima i to gornjim (brachium conjuctivum), srednjim (brachium pontis) i donjim (corpus restiforme).

Funkcijski se razlikuju tri dijela: vestibulocerebelum (povezuje mali mozak s vestibularnim sustavom), spinocerebelum koji je bitan za hod i stajanje te odašilje modulirajuće impulse u nucleus ruber te cerebrocerebelum kojemu cortex velikog mozga šalje informacije o planiranoj motoričkoj radnji koju on modulira.

Mali mozak služi za održavanje ravnoteže i orijentacije u prostoru, i upravlja tonusom muskulature.

Mali mozak omogućuje pravilno, meko i svrhovito izvođenje kretnji.

Najbolje je razvijen kod onih sisavaca koje imaju izuzetne fizičke sposobnosti (trkači, plivači, letači).

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!
Nedovršeni članak Mali mozak koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.