Mali pingvin

Izvor: Wikipedija
Mali pingvin
Pohatu Reserve, South Island, New Zealand.
Status zaštite
EN[1]
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Sphenisciformes
Porodica: Spheniscidae
Rod: Eudyptula
Vrsta: E. albata
Podvrsta: E. a. albosignata
Trojno ime
Eudyptula minor albosignata
Finsch, 1874.
Sinonimi
*Eudyptula albosignata
  • Eudyptula minor minor morpha albosignata

Mali pingvin (lat. Eudyptula minor albosignata) je vrlo mali pingvin, endemska skupina ptica za koje se prema najnovijim istraživanjima mitohondrijski DNK vjeruje, da su podvrsta ili samo morf patuljastih pingvina (Banks i drugi, 2000.).

gnijezdi isključivo na poluotoku Banks i otoku Motunau, u novozelandskoj regiji Canterbury. Na temelju

Opis[uredi | uredi kôd]

Mali pingvin naraste do 30 cm visine i oko 1,5 kg težine.[2] Ima bijeli trbuh i smećkasto-bjelkaste i sive mrlje na perajama. Perje mu je sivo.

Mali pingvin je ugrožena životinjska vrsta sa samo oko 3.750 parova u cijelom području gdje žive. Od 90-ih godina, postojali su pokušaji da se vrsta održi namjernim spajanjem parova pingvina u prostorima gdje su zaštićeni od svojih prirodnih i drugih neprijatelja, i gdje mogu se na miru mogu brinuti za svoje mladunce.

Kao i kod svih pokušaja spašavanja pingvina, osnovni problemi su novčani, ali su potrebni i dobrovoljci koji bi sudjelovali u čišćenju područja, održavanju pingvina, zaštiti od neprijatelja itd. te je za sada vrsta ostala u statusu ugrožene vrste.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International (2005). Spheniscus mendiculus. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Retrieved on 11 May 2006. Database entry includes justification for why this species is endangered
  2. -{AvianWeb.com}-
  • Banks, Jonathan C.; Mitchell, Anthony D.; Waas, Joseph R. & Paterson, Adrian M. (2002): An unexpected pattern of molecular divergence within the blue penguin (Eudyptula minor) complex. Notornis 49(1): 29–38. dostupan čitav tekstInačica izvorne stranice arhivirana 24. srpnja 2007.