Mali pjegavi kivi

Izvor: Wikipedija
Mali pjegavi kivi
Little spotted kiwi, Apteryx owenii, Auckland War Memorial Museum.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 NT hr.svg

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Apterygiformes
Porodica: Apterygidae
Rod: Apteryx
Vrsta: A. owenii
Dvojno ime
Apteryx owenii
(Gould, 1847)
Podvrste
A. owenii owenii

A. owenii iredelai

Mali pjegavi kivi (lat. Apteryx owenii) je mala vrsta kivija koja živi na Južnom otoku u Novom Zelandu. Živi u zimzelenim šumama.

Opis[uredi | uredi kôd]

Crtež malog pjegavog kivija

Prosječno je dug 35-35 centimetara. Mužjak je težak 0.9-1.3 kilograma, a ženka 1-1.9 kilograma. Ima blijedo perje išarano sivom bojom, s bijelim pjegicama. Kljun je dosta tanak i dug, te je boje slonovače. Noge su su blijede.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Za razliku od većine ostalih ptica, mali pjegavi kivi ima dobro zavijena osjetila njuha i sluha, dok je osjetilo vida slabo razvijeno. To je sigurno u vezi s njegovim noćnim načinom života. Tijekom dana ostaje sakriven u svojim iskopanim rupama. Živi u parovima i izrazito je teritorijalna vrsta tako da jedan par može godinama živjeti na istom teritoriju. Svo teritorij održava i štiti komunicirajući glasovima.

Hrani se kako životinjama tako i biljkama, svežder je. Od životinja su to najčešće pauci, prstenasti crvi i ličinke kukaca, a od biljaka šumsko voće koje opadne na tlo.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Gnijezda pravi u rupama koje kopa u šumskom tlu i u njih polaže jedno do dva jaja. Mladunci izlegli iz jaja su veliki i dobro tazvijeni pa imaju dobru priliku pa opstanu u lošim uvjetima kao što su nedostatak hrane ili nepovoljne vremenske prilike.

Jedinstven je po načinu na koji podiže mlade. Mužjak leži na jajima 70 dana po 21 sat dnevno. Prvih nekoliko dana po izlijeganju iz jajeta mlade ptiće ne hrane roditelji već se hrane žumannkom iz žumanjčane vrećice. Poslije toga sami noću traže hranu, a roditelji ih prate samo zbog zaštite.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mali pjegavi kivi